Care sunt consecințele mâncatului seara, în opinia unui psiholog

Care sunt consecințele mâncatului seara, în opinia unui psiholog

Foarte multă știe că mâncatul seara sau pe timpul nopții nu este cel mai bun obicei pentru că te poți alege cu destul de multe kilograme în plus. Un psiholog a avertizat că mai sunt și alte consecințe de care ar trebui să ținem cont.

Mâncatul seara sau pe timpul nopții este unul dintre cele mai nesănătoase obiceiuri. Psihologul clinician, Bogdana Bursuc, a spus că multe persoane aleg să mănânce mai mult în acest interval pentru că obțin efectul de liniște. Specialistul a atenționat că multe persoane consumă,  de cele mai multe ori, cantități mari de zahăr seara, iar acest lucru stimulează receptorii în sistemul dopaminergic.

„Acestui comportament «mănânc mult» noi îi dăm foarte multe funcții. Una dintre funcții este cea de auto-reglare emoțională. Nu mâncăm o masă normală sau niște legume, ci zahăr. Alimentele cu zahăr au receptori în sistemul dopaminergic.”. Dopamina este o substanță care ne face să avem o stare de sprit mai bună. Pe lângă zahăr, și nicotina are același efect de liniștire.

Persoanele care mănâncă seara vor dezvolta un nou comportament

Persoanele care obișnuiesc să mănânce deseori seara vor deprinde un comportament „rup frigiderul, mă simt bine” a mai spus expertul. Acest obicei nu numai că ne face să ne simțim bine, ci organismul va învăța un anumit comportament. „Ulterior, îl aplic fără să mă mai gândesc”, a mai explicat Bogdana Bursuc. Specialistul a mai spus că emoțiile legate de mâncare, țigări sau alcool nu trebuie ignorate pentru a putea să ai o viață liniștită.

Psihologul a subliniat că multe dintre comportamentele care implică dependența de mâncare sunt pornite încă din copilărie. Persoanele care mănâncă foarte mult, cel mai probabil, au crescut într-un mediu instabil. „În viata adultă când slăbesc, când mă îngraș. Mă simt singur, mănânc. Sunt obosit, mănânc, deși nu mi-e foame”, a mai declarar Bursuc.

Expertul a mai adăugat că a avut și ea un moment când a fost nevoită să se adapteze noilor condiții. „Dacă această adaptare la mediu, pe care o fac de fapt, mai e valabilă în prezent. Condițiile mele de viață sunt mai bune în prezent. Și, poate, nu mai e nevoie să mențin acest comportament de supraviețuire”, a concluzionat Bogdana Bursuc în emisiunea „Doctor de bine”, potrivit Stirileprotv.

Ne puteți urmări și pe Google News