Care sunt cele mai periculoase fructe și legume. Analizele făcute în laborator indică valori uriașe de substanțe interzise

Fructe și legume. Sursa foto: Arhiva EvZ

Un studiu realizat de oamenii de știință arată care sunt cele mai chimizate fructe și legume. În România, procurorii din Buzău au declanșat o anchetă cu privire la utilizarea de către legumicultori a unor substanțe folosite pentru coacerea forțată a roșiilor.

Specialiștii în alimentația publică au ajuns la concluzia că fermierii folosesc prea multe pesticide pentru a combate dăunătorii din livezi sau de pe câmpuri.

Analizele făcute în 2023 arată că cele mai chimizate fructe și legume sunt fasolea verde, afinele și căpșunii.

Studiul Dirty Dozen realizat de Environmental Working Group a mai inclus pe listă și spanacul, varza kale, piersicile, perele, nectarinele, merele, strugurii, ardeii grași și cei iuți, cireșele, afinele și fasolea verde.

În total au fost analizate peste 50.000 de fructe și legume, monstrele fiind prelevate din diferite locuri, din piețe sau din marile magazine, acestea provenind de la 46 de soiuri de fructe și legume.

Un fenomen care se repetă de la an la an

Același studiu a fost făcut și pentru anul 2022. Concluzia specialiștilor este că fermierii utilizează pesticide și atunci când nu este nevoie, iar din acest motiv aceste substanțe chimice intră în compoziția fructelor și legumelor.

În 2022, primele trei locuri ale topului erau ocupate de varza kale, varza creață și muștarul brun.

“Unele dintre testele Departamentului pentru Agricultură al Statelor Unite ale Americii arată urme de pesticide interzise de mult timp de către Agenția pentru Protecția Mediului. Este nevoie de o reglementare și o supraveghere federală mult mai strictă a acestor substanțe chimice. Pesticidele sunt toxice prin concepție. Ele sunt menite să dăuneze organismelor vii, iar această toxicitate inerentă are implicații pentru sănătatea copiilor, inclusiv riscul potențial de disfuncție hormonală, cancer și afectarea creierului și a sistemului nervos în curs de dezvoltare”, susține Jane Houlihan, fost vicepreședinte senior de cercetare pentru EWG.

Procurorii români au declanșat o anchetă la Buzău

În urmă cu două luni de zile, procurorii de la Pogoanele, județul Buzău au deschis un dosar penal în cazul unor fermieri care foloseau substanțe interzise la culturile de roșii și de castraveți.

Dosarul penal deshcis în acest caz a scos la iveală faptul că legumele, în special castraveții, conțin doze mari din aceste substanțe interzise.