Evenimentul Zilei > Social > Care sunt cele mai bune locuri pentru a supraviețui dacă vine sfârșitul lumii. Oamenii de știință sunt unanimi
Care sunt cele mai bune locuri pentru a supraviețui dacă vine sfârșitul lumii. Oamenii de știință sunt unanimi

Care sunt cele mai bune locuri pentru a supraviețui dacă vine sfârșitul lumii. Oamenii de știință sunt unanimi

Numai 5 țări ale Planetei albastre sunt cele mai indicate locuri pentru a supraviețui în caz de colaps global al civilizației umane. Cercetătorii avertizează că un colaps al societății s-ar putea produce chiar în timpul vieții noastre.

Noua Zeelandă, Islanda, Marea Britanie, Tasmania și Irlanda sunt țările ideale de refugiu în cazul unui final al civilizației. Iată sunt concluziile unui studiu condus de cercetători britanici, potrivit The Guardian. Cercetarea arată clar că civilizația umană este într-o stare de deteriorare din cauza că am clădit o societate care consumă prea multe resurse și distruge mediul.

Sfârșitul lumii ar putea veni oricând

Colapsul societății ar putea veni de acum dintr-un șoc, cum ar fi o criză financiară severă, impactul schimbărilor climatice, cataclisme naturale, agravarea pandemiei de COVID, sau o combinație a acestor factori.

Cercetătorii au vrut să identifice ce țară s-ar comporta cel mai bine într-un asemenea scenariu. Țările au fost notate în funcție de capacitatea agricolă, astfel încât să se poată cultiva hrană pentru populația, de capacitatea de a-și proteja granițele în fața valurilor de migranți, de capacitatea industrială și de cea energetică.

Insulele din regiunile cu climă temperată și o populație scăzută au ieșit pe primele locuri în top. ”Nu am fost surprinși deloc că Noua Zeelandă ocupă primul loc”, a explicat profesorul Aled Jones de la Institutul pentru Sustenabilitate Globală din cadrul Universității Ruskin din Marea Britanie.

Noua Zeelandă e țara ideală pentru a supraviețui

Noua Zeelandă e cel mai bun loc să supravietuiești apocalipsei civilizației întrucât are un sistem bazat pe energie geotermală și hidroeletrică, terenuri agricole fertile și o densitate mică a populației. Există deja de câțiva ani informații și dovezi că miliardarii planetei își cumpără terenuri în Noua Zeelandă și își construiesc buncăre.

”Am fost destul de surprinși că Marea Britanie s-a situat atât de bine în top. Are o populație mare, cumpără mai mult decât produce, nu e printre țările care s-au grăbit să dezvolte tehnologii regenerabile și își produce doar 50% din mâncare. Are totuși potențial mare de a rezista la șocuri”, a adăugat Jones.

Doar 10% șanse să evităm colapsul societății

Nu este primul studiu care concluzionează că omenirea e pe ducă. Doi fizicieni teoreticieni specializați în sisteme complexe au concluzionat într-un studiu publicat în mai anul trecut în revista Nature că despădurirea globală cauzată de activitatea umană va declanșa colapsul ireversibil al civilizației în următorii 20-40 de ani.

Cercetătorii au arătat că înainte de dezvoltarea civilizațiilor umane, Pământul era acoperit de 60 de milioane de kilometri pătrați de pădure. Acum sunt cu 20 de milioane de kilometri pătrați mai puțin. Astfel, dacă se corelează ritmul despăduririlor cu rata de creștere a populației și a consumului de resurse, oamenii de știință au ajuns la concluzia că, statistic, avem doar 10% șanse să evităm un colaps.

Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News