Tot mai mulți români se plâng de facturile mari la energia electrică. Acest lucru se întâmplă cu toate că plafonarea prețurilor a fost prelungită. Cei care depășesc plafonul prevăzut de lege riscă să plătească sume foarte mari. Pentru a evita această situație, clienții trebuie să fie atenți la modul în care folosesc energia electrică.
Ion Lungu, directorul executiv al Asociației Furnizorilor de Energie din România, a explicat care sunt marii consumatori de energie electrică dintr-o locuință. Este vorba despre echipamente cu puteri mai mari. Aparatul care consumă cel mai mult este radiatorul. Cu toate acestea, mai sunt și altele care consumă mult, însă pe perioade mici. Este vorba despre mașina de spălat, fierul de călcat. Acestea sunt în principal marii consumatori.
Expertul în energie este de părere că oamenii ar trebui să consume responsabil curentul electric. Totuși, ei trebuie să mențină și o doză de confort. Legea care vizează plafonarea prețurilor la energia electrică stabilește praguri pentru a beneficia de plafonare urmează să fie votată și de Parlament.
„Este în interesul consumatorilor să se încadreze în aceste praguri. Cu economiile, eu am opinia că economiile trebuie făcute, însă să păstrăm un nivel decent de confort și acum nu înseamnă că trebuie să stăm pe întuneric, să nu mai aprindem lumina. Eu cred că cel mai important este să încerce să elimine pe cât posibil risipa.”, a declarat directorul executiv al Asociației Furnizorilor de Energie din România.
Ce se întâmplă cu Ordonanța de Urgență din energie
Ordonanța de Urgență privind plafonarea urmează să fie dezbătută și votată în Parlament. Factura la energia electrică va fi calculată în funcție de media consumului din anul 2021.
„Deci deocamdată facturarea se face prin încadrarea în cele două limite. Există un prag până la 100 kwh/lună, în care tariful este de 0,68 lei/kwh și există al doilea prag între 100,1 și 255, când este plafonată la 0,8 lei kw/h. Ce este peste 255 se facturează la prețul de contract sau după metodologia prevăzută în OUG, costul energiei plus toate cheltuielile legate de operatorul de distribuție, TVA, toate taxele, minimul dintre acestea două se aplică la cantitatea care depășește 255 kwh/lună”, a explicat expertul.
De asemenea, el a mai spus că există o problemă în ceea ce privește persoanele care depășesc acest plafon. Așadar, în OUG există o prevedere care precizează că în acest caz se recalculează consumul mediu anual pe anul 2022. În cazul în care este mai mic se face reîncadrarea în noile limite. Diferența de bani care a fost încasată pe această perioadă se returnează, se emite o factură și se stornează aceste diferențe. Totuși, acest lucru se va face începând cu luna februarie 2023 pentru că abia atunci se poate ști consumul mediu anual pe anul 2022.
Citirea și trimiterea indexului
De asemenea, mai mulți români s-au plâns că au primit facturi mari după regularizare. Ion Lungu îi îndeamnă pe consumatori să trimită periodic indexul de consum la distribuitorii de energie electrică. În plus, el a explicat că operatorul de distribuție are obligația să facă citirea contorului cel puțin o dată la trei.
Astfel, între două citiri se face facturarea pe bază de consum estimat. Cu toate acestea, nu întotdeauna se reușește să se citească toate contoarele și din motive care depind de distribuitor. Mai mult decât atât, specialistul a mai explicat că ar fi foarte util dacă consumatorul ar citi indexul și l-ar transmite. Astfel, facturarea se va face pe baza indexului și nu pe baza estimării.
Consum mare de energie
Cei care vor să economisească energie trebuie să țină cont de câteva aspecte importante. Un simplu bec poate economisi sume importante la factură. Dacă este vorba despre un bec economic, acesta poate consuma cu până la 75% mai puțină energie electrică decât unul clasic. De asemenea, acest tip de bec are și o durată de viață mai mare. Pentru exterior se pot folosi corpuri de iluminat cu senzori de mișcare.
Aparatele de aer condiționat sau de încălzire pot consuma foarte multă energie dacă nu sunt folosite în mod responsabil. Specialiștii ne recomandă să închidem încăperile în timp ce folosim aceste aparate. Acest lucru va ajuta la menținerea temperaturii dorite pe o perioadă mai îndelungată.
Aparatele electrocasnice sunt și ele mari consumatori. Plitele sau cuptoarele electrice sau cele cu microunde cresc prețul facturii. Specialiștii recomandă înlocuirea aparatelor vechi cu unele noi, prietenoase cu mediul. Aceste aparate pot consuma și de trei ori mai puțină energie electrică. Încărcătoarele care sunt lăsate în priză, televizoare, monitoare, calculatoare sau laptopuri care sunt conectate la curent electric fără să fie folosite au un consum important de energie.