Votca este una dintre cele mai vechi băuturi alcoolice din lume, dar și una dintre cele mai populare. A devenit o adevărată industrie ce generează vânzări de zeci de miliarde de dolari în fiecare an.
De la umilele sale origini medievale când era folosită în scopuri medicinale, votca a devenit una dintre cele mai populare băuturi alcoolice din lume. În 2020, vânzările mondiale de votcă au atins aproximativ 45 de miliarde de dolari. Oamenii au consumat nu mai puțin 189,7 milioane de galoane (862,4 milioane de litri) de vodcă, potrivit Beverage Dynamics, o revistă națională axată pe vânzările cu amănuntul de alcool.
Din ce se face votca
Votca se produce prin fermetare (hrănirea drojdiei cu zahăr, astfel încât drojdia să poată produce alcool). Apoi, produsul este distilat pentru a crește conținutul de alcool. Vodca poate fi obținută din boabe fermentate precum sorg, porumb, orez, secară sau grâu, din cartofi, melasă de sfeclă de zahăr sau chiar fructe, potrivit livescience.com.
Etapa de fermentație creează un produs cu doar aproximativ 16% alcool în volum (ABV) – considerat a fi prea scăzut pentru băuturi spirtoase. Creșterea acestui număr necesită ulterior distilare sau încălzire într-un recipient cunoscut sub numele de alambic. Temperatura de fierbere a alcoolului este mai mică decât cea a apei, ceea ce înseamnă că alcoolul se evaporă și poate fi colectat separat de apă. Cea mai mare parte a votcii are 30% până la 40% alcool în volum.
Băutură de sute de ani
Primele înregistrări ale unui spirt distilat asemănător votcii provin de la chimistul islamic Jabir ibn Hayyan, care a inventat un dispozitiv de distilare pentru a capta vaporii din vinul încălzit în scopuri științifice. Votca a ajuns în Rusia în secolul 1430, când un călugăr pe nume Isidore a adaptat băutura italiană aqua vitae, potrivit sursei citate. Această primă votcă mirosea rău, avea un gust și mai rău și era folosită în principal în scopuri medicinale.
De-a lungul a câteva secole, distileriile și-au modernizat instalațiile, aroma s-a îmbunătățit, iar votca a devenit în cele din urmă băutura preferată a Imperiului Rus.
A cucerit Europa
Popularitatea votcii s-a răspândit odată cu soldații ruși și a câștigat teren în toată Europa în timpul războaielor napoleoniene. În anii 1860, fostul iobag Pyotr Smirnov a perfecționat procesul de distilare și a început să vândă ceva care seamănă cu băutura inodoră și limpede, cunoscută astăzi. În urma războiului civil care a înființat Uniunea Sovietică, fiul lui Smirnov, Vladimir, a mutat distileria la Paris și a folosit o grafie franceză a numelui său: Smirnoff. Marca aceasta de votcă există și astăzi.