Care este gradul de imunizare împotriva COVID-19 în Capitală? Începe testarea în masă

Care este gradul de imunizare împotriva COVID-19 în Capitală? Începe testarea în masă

Institutului Național pentru Sănătate Publică, sub coordonarea Ministerului Sănătății, începe de la data de 1 iunie un studiul de seroprevalență în contextul pandemiei de coronavirus.

Doina Azoicăi, președintele Societății Române de Epidemiologie a afirmat că orice testare pentru coronaviurs este foarte utilă pentru a putea face o estimare a gradului de imunizare a populației.

Astfel, potrivit epidemiologilor, testarea este foarte utilă pentru a da o imagine mai clară despre gradul de imunizare în populație.

De asemenea, și Doina Azoicăi a spus că testarea mai arată și dacă oamenii au trecut printr-o formă tipică, atipică sau asimptomatică de boală.

„Orice astfel de demers de evaluare seroepidemiologică sau prin testarea eșantionată este foarte utilă pentru ca noi, epidemiologii, să putem face o estimare despre care este adevărata magnitudine a fenomenului”, a declarat șefa Societății Române de Epidemiologie.

Întrebată ce părere are despre testarea celor 11.000 de bucureșteni anunțată de Primăria Capitalei, Doina Azoică a atras atenția că „singurul lucru care trebuie avut în vedere este modalitatea în care se face testarea, în sensul că din punct de vedere tehnic, testarea trebuie să fie făcută corect pentru ca să fie relevant rezultatul și, sigur, trebuie luate toate măsurile ca persoanele respective, când se prezintă la testare, să nu se creeze aglomerații sau să se creeze contacte ce ar putea să fie sub raza unor posibile contaminări. Este binevenită această testare, cu observațiile pe care le-am făcut vizavi de prudența în ceea ce privește organizarea acțiunilor propriu-zise de testare și corectitudinea cu care se face testarea”, a comentat Doina Azoicăi.

„Așteptăm, cel puțin noi, epidemiologii, cu mare interes acel screening care se va face de la 1 iunie, organizat cu ajutorul Institutului de Sănătate Publică și Ministerul Sănătății, care se face eșantionat”, a adăugat ea.

„Acest lucru ne va da o imagine foarte clară asupra trecerii prin boală sau asupra situației populației de diverse categorii de vârstă, de diverse structuri, din urban, din rural. Va fi un document extrem, extrem de important pentru măsurile care trebuie luate, pentru că se coroborează mai multe date, nu numai datele care marchează numărul de îmbolnăviri - foarte important, pe zi, și dinamica acestor îmbolnăviri și decese - dar inclusiv datele acestea de seroprevalență sunt foarte importante, ca să ne formulăm și noi ca epidemiologi o imagine mult mai bună și mult mai profesionistă”, a explicat președintele Societății Române de Epidemiologie.

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a declarat sâmbătă că, până în acel moment, pe platforma online a proiectului „Testăm pentru București” s-au înscris voluntar 6.200 de persoane pentru a fi testate gratuit în vederea depistării infecției cu noul coronavirus. Este vorba despre testarea a 11.000 de persoane care nu au simptome de boală, pe bază de voluntariat. Lor li se vor face teste RT-PCR, proba fiind prelevată dintr-un exsudat nazal și faringian.

Edilul Capitalei a afirmat că începând de săptămâna viitoare va demara un al doilea proiect de testare. Este vorba despre o testarea eșantionată, pe un eșantion reprezentativ realizat de către specialiștii de la INSP, unde au fost selectate deja 10.500 de persoane din cele șase sectoare ale Capitalei.

„Acele teste sunt de tip anticorpi și vor releva felul în care acest virus a circulat în comunitatea din București, cam ce procent de persoane au fost deja bolnave de COVID-19 si nu au știut și practic care este gradul de imunizare din municipiul București”, a explicat Gabriela Firea.

Ministrul sănătății, Nelu Tătaru, a anunțat, în urmă cu două săptămâni, că în România va începe un studiu de seroprevalență la nivel național, după 1 iunie, în cadrul căruia populația va fi testată pentru a-i fi evaluată starea de imunizare la noul coronavirus. Astfel de teste se fac cam la trei luni de la începutul epidemiei și se reiau periodic, pentru a evalua atât starea imunizării populației, cât și evoluția ulterioară a răspândirii bolii, potrivit digi24.ro

Ne puteți urmări și pe Google News