Un preparat care nu lipsește de pe masa românilor de sărbători este potrivit chiar și în diete. Este sățios, dar nu îngrașă absolut deloc. Este recomandat și celor care suferă de boli ale articulațiilor.
Nutriționistul Mihaela Bilic spulberă un mit despre unul dintre preparatele nelipsite de pe masa de sărbători. Ea spune că piftia nu îngrașă, ajută digestia și este chiar și un tratament adjuvant în cazul unor boli.
„Piftia este cel mai dietetic preparat făcut din porc sau din curcan. Este o carne fiartă cu usturoi, un fel de rasol consumat cu tot cu zeamă. Doar că la piftie nu folosim bucăți nobile de carne, ci părțile de categoria a doua: picioare, urechi de porc sau tacâmuri de curcan. Important este sa aibă zgârciuri, oase și șorici, adică multă gelatină și puțină carne.
Nici grăsime nu prea avem în piftie, iar puțina care există se ridică la suprafată (ca la ciorbă) și poate fi îndepărtată după ce se încheagă. Prin urmare, piftia are sub 3% grăsime, aproape 5% proteine (și mult colagen) totul cu numai 30 cal/100g. Dacă nici ăsta nu e preparat dietetic, ce să zic“, a spus Mihaela Bilic.
Multiple beneficii
Contrar așteptărilor piftia ajută digestia și are și multe alte beneficii pentru sănătate. „Se potrivește și în dietele proteice, pentru că nu conține glucide, iar faptul că e un produs fiert îl face usor de digerat.
Zeama întărită sub formă de gelatină e bogată în colagen și concentrată în calciu, deci piftia poate deveni preparatul ideal pentru osteoporoză și probleme articulare“, a mai scris Mihaela Bilic pe Instagram.
Atenție la porții
Nutriționistul explică că putem să gustăm din toate preparatele de pe masa de sărbători fără să ne îngrășăm. Important este să nu facem excese. „Secretul e unul singur: să mănânci din toate, dar nu tot! Porția face diferența. Dacă nu vrei să te alegi cu o indigestie sau cu câteva kilograme în plus, trebuie să fii atent la cantitate. E o mare diferență între patru și opt sarmale, între o felie de cozonac și tot cozonacul.
Și salata de boeuf se poate transforma într-o bombă calorică dacă o înecăm în maioneză. Cât despre carnea de porc, depinde ce bucățică alegem. Mușchiulețul are 4% grăsime, ceafa 15%, iar costița 30%. Plus că nu trebuie să mâncăm totul la o singură masă. De la Crăciun și până la Anul Nou avem destule zile în care ne putem satisface toate poftele”, explică Mihaela Bilic.