În magazine se găsesc mai multe feluri de lapte, dar cel mai scump, nu înseamnă de fiecare dată și cel mai bun.
Asociația Pro Consumatori a analizat laptele aflat la vânzare în mai multe supermaketuri din România și a ajuns la concluzia că bani mai mulți, pentru un produs mai scump, nu înseamnă și calitatea căutată de către client.
Costel Stanciu, președintele asociației cu pricina, a declarat că cel mai bun lapte aflat la vânzare, din toate punctele de vedere, este laptele nestandardizat.
Cu alte cuvinte, este vorba despre un fel de lapte care nu a fost procesat, cu alte cuvinte nu a fost folosit în procedeul de obținere al altor produse lactate, gen unt, brânzeturi sau iarturi.
„Din păcate, 99% dintre cei care consumă frecvent lapte nu știu să facă diferența, pe baza informațiilor trecute pe etichetă, între un lapte standardizat și unul nestandardizat, așa cum îl dă vaca. Acest lucru reiese foarte clar din oferta de lapte de consum existentă la vânzare în marile structuri comerciale”, a spus președintele APC, conf. univ. dr. Costel Stanciu.
Cel mai bun lapte este cel de la fermieri
Costel Sârbu îi îndeamnă pe români să cumpere laptele direct de la fermieri, deoarece atunci știu că vor avea parte de un produs original, care nu a fost procesat de niciun fel. În multe zone din România, fermierii și-au creat adevărate rețele de distribuție, laptele fiind adus direct la poartă, pentru cinci lei/litrul.
Cine nu are această posibilitate este îndemnat să citească etichetele sticlelor sau cutiilor cu lapte, aflate la vânzare în magazine. În acest fel, românii vor știi ce cumpără.
Asociația Pro Consumatori a făcut acest studiu pentru a-i ajuta pe români să înțeleagă ce anume cumpără din magazine.
Acest studiu a scos la iveală că doar două mărci de lapte nestandardizat a fost găsit la comercializare. Este vorba despre „Lăptaria cu caimac”, cu lapte pasteurizat la temperatură joasă, și Muller, care comercializează lapte din Germania, tratat termic prin procedeul UHT, scriu cei de la playtch.ro.