Care e cea mai marea spaimă a românilor? De problemele de sănătate sau de corupție nu prea le pasă. SONDAJ

Care e cea mai marea spaimă a românilor? De problemele de sănătate sau de corupție nu prea le pasă. SONDAJ sursa foto. EVZ

Cea mai mare îngrijorare a românilor, în timp ce pare că mare parte a interesului politicienilor este îndreptat spre criza politică, este creșterea prețurilor la alimente, carburanți, precum și utilități, dezvăluie un sondaj realizat de Centrul de Sociologie Urbană și Regională - CURS, în perioada 8-10 septembrie 2021.

Centrul de Sociologie Urbană și Regională - CURS a realizat un sondaj în rândul românilor, la care au participat 861 respondenţi, cu vârste de minimum 18 ani. La întrebarea „Care este principala dumneavoastră îngrijorare în acest moment?”, majoritatea respondenților - 36% dintre aceștia - au răspuns „Creșterea prețurilor”.

Principala îngrijorare a românilor: Creșterea prețurilor

36% dintre respondenții la sondajul CURS sunt îngrijorați de creșterea prețurilor la alimente, carburanți, precum și utilități, unde majoritatea scumpirilor sunt de peste 20%.

Ne puteți urmări și pe Google News

Alți 16% dintre respondenți sunt îngrijorați de întoarcerea copiilor la învățământul online, în contextul evoluției pandemiei de coronavirus.

14% dintre românii participanți la sondaj au răspuns, la întrebarea sus-menționată, că actuala criză politică este cea mai importantă problemă a momentului.

Alte răspunsuri prevăd: Valul 4 al pandemiei - 13%, Scăderea puterii de cumpărare - 8%, Sănătate, spitale - 6%, Corupție - 3%, Alta - 2%.

2% dintre respondenți nu au știut sau nu au dorit să răspundă la întrebare.

Sondajul prezintă o marjă maximă de eroare, la nivelul întregului eșantion, de +/-3,3% la un nivel de încredere de 95%.

S-a anunțat un nou dezastru pentru români. Cele mai noi scumpiri, la carburanți 

Cele mai recente scumpiri în România s-au anunțat la benzină. Prețul unui litru de benzină va crește enorm în luna octombrie. Un analist economic este de părere că „autoritățile nu își fac treaba, iar distribuitorii profită de aceste scumpiri”.

Prețul benzinei premium se apropie de 7 lei/litru, însă scumpirile nu se opresc aici, avertizează analiștii economici. Adrian Negrescu este de părere că scumpirile nu sunt justificate. Evoluția prețurilor arată o indiferență a autorităților care „nu își fac treaba”, în opinia sa.

„Cum se întâmplă la City Insurance cu ASF care a stat și a adormit în papuci așteptând ca această companie să intre practic în faliment, cum se întâmplă cu ANRE care trebuia să monitorizeze piață de energie gaze și curent electric, la fel se întâmplă şi pe zona de carburanți, unde nu se uită ce fac acești distribuitori si companii care vând în România benzină şi motorină şi GPL, că pare că si acesta s-a scumpit”, s-a exprimat analistul economic.