Cu toții avem poziția noastră preferată în care să dormim, dar care este cea mai bună poziție conform medicilor ? Deși poate fi o chestiune de preferință personală, poziția în care dormi este cheia pentru calitatea odihnei în timpul nopții și pentru cât de bine se recuperează corpul după o zi întreagă.
Un studiu din 2017 a arătat că nu numai poziția pe care o adoptăm afectează calitatea somnului, dar unele poziții, cum ar fi dormitul pe spate sau pe lateral, pot face oamenii mai predispuși la tulburări legate de somn, cum ar fi somnambulism.
Oamenii preferă să doarmă pe o parte
Cea mai bună poziție de dormit este cea care promovează alinierea coloanei vertebrale. În timp ce unele poziții oferă mai mult sprijin decât altele, alegerea va fi determinată de propriile circumstanțe. După cum a relatat Samantha Briscoe, fiziolog clinic pentru Centrul de somn din Londra, ceea ce funcționează pentru o persoană nu va funcționa și pentru altcineva.
Potrivit unui studiu publicat în 2017, peste 60% dintre oameni aleg să doarmă pe o parte, ceea ce o face cea mai frecvent adoptată poziție de dormit. Este ușor de înțeles de ce este atât de populară. De la reducerea riscului de sforăit până la îmbunătățirea sănătății intestinale (sistemul digestiv al corpului funcționează mai eficient atunci când nu ești pe spate), este și poziția ideală pentru gravidele care dormind pe partea stângă, cu genunchii ușor îndoiți, poate îmbunătăți fluxul sanguin către făt și uter.
Dar este aceasta cea mai bună poziție de dormit? Există câteva dezavantaje. Durerea de umăr poate deveni o problemă dacă stai într-o poziție prea mult timp, în timp ce riscul de apariție a ridurilor faciale crește, cu cât obrazul tău este apăsat, mai mult, pe o parte. Prin urmare, este important să aveți o pernă care să susțină în mod adecvat alinierea gâtului și a coloanei vertebrale și să vă schimbați poziția, în mod regulat, pe timpul nopții, dacă circumstanțele o permit.
Dormitul pe spate și pe burtă
În timp ce dormitul pe spate poate fi benefic pentru cei cu dureri de coloană sau probleme cu gâtul, nu este recomandat pentru persoanele în vârstă sau pentru supraponderali. Într-adevăr, un studiu publicat în 2015, a constatat că „dormitul pe spate crește frecvența și severitatea evenimentelor respiratorii”.
Este o viziune susținută de doctorul Angus Nisbet. „Dacă ești în vârstă sau ești supraponderal, este mult mai probabil să suferi de apnee în somn când dormi pe spate, deoarece ai un orofaringe mai îngust”, a spus el. „Apneea în somn este o extensie a sforăitului, diferența fiind că a trecut de la obstrucția parțială în timpul sforăitului la obstrucția completă. În mod inevitabil, asta te va trezi și îți va perturba somnul.”
Dormitul pe burtă prezintă cel mai mare risc de a vă lăsa cu gâtul foarte rigid atunci când vă treziți. Alinierea gâtului în timpul somnului poate duce la dureri de cap în timpul nopții, distrugând și mai mult șansele de a dormi bine. Cu toate acestea, dacă ai de gând să dormi pe burtă, atunci cel mai bine este să faci acest lucru fără pernă, deoarece nu îți va forța gâtul într-un unghi inconfortabil care va duce inevitabil la dureri.
Acestea fiind spuse, doctorul Angus Nisbet sfătuiește să nu fie făcut acest lucru. „Oamenii preferă diferite poziții de dormit, dar nu aș recomanda să dormi pe burtă, deoarece este foarte rău pentru gât și oferă cel mai puțin sprijin pentru spate”, a spus el.