Evenimentul Zilei > Politica > Cardul de Sănătate, operaţional de la 1 februarie. Ponta, către ministrul Sănătăţii: Există şi oameni nemulţumiţi. Explicaţi implementarea sistemului
Cardul de Sănătate, operaţional de la 1 februarie. Ponta, către ministrul Sănătăţii: Există şi oameni nemulţumiţi. Explicaţi implementarea sistemului

Cardul de Sănătate, operaţional de la 1 februarie. Ponta, către ministrul Sănătăţii: Există şi oameni nemulţumiţi. Explicaţi implementarea sistemului

Cardul de sănătate va deveni operaţional de la 1 februarie şi va putea fi utilizat de către asiguraţi atât la medicii de familie, cât şi în unităţile sanitare sau la farmacii, potrivit unei Hotărâri a Guvernului. Premierul Victor Ponta i-a cerut ministrului Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, să comunice mai mult pe această temă deoarece încă există persoane care "nu ştiu despre ce e vorba".

"E un lucru extraordinar pe care l-am făcut – cardul de sănătate, se va simţi în sistem. Există însă şi oameni nemulţumiţi: unii pe bună dreptate că nu ştiu despre ce e vorba, alţii care pierd banii pe care îi furau înainte şi iarăşi e foarte bine. Vă rog în continuare să comunicaţi, să verificaţi, să explicaţi implementarea sistemului", a spus Ponta la începutul şedinţei de guvern, citat de Agerpres.

Hotărârea adoptată de Executiv modifică normele de aplicare privind cardul naţional de asigurări sociale de sănătate.

"Pentru o perioadă de trei luni, respectiv între 1 februarie şi 30 aprilie, cardul de sănătate va putea fi utilizat în paralel cu sistemul actual, urmând că începând cu 1 mai utilizarea acestui document în sistemul de asigurări sociale de sănătate să devină unicul instrument de validare a serviciilor medicale", se arată în Hotărârea adoptată de Executiv.

Totodată, potrivit actului normativ, serviciile medicale pentru situaţiile de urgenţă medico-chirurgicală se acordă în condiţiile actelor normative în vigoare, fără a fi necesar cardul naţional de asigurări sociale de sănătate.

"Persoanele care vor împlini vârsta de 18 ani după 1.02.2015 sau dobândesc calitatea de asigurat prin plata contribuţiei ulterior acestei date şi, ca urmare, nu li s-a emis încă un card naţional de sănătate, vor face dovada calităţii de asigurat în baza unei adeverinţe de asigurat eliberată de casa de asigurări de sănătate. Această adeverinţă este valabilă până la data la care asiguratul intră în posesia cardului, dar nu mai târziu de 30 de zile de la data emiterii acestuia", potrivit aceleiaşi surse.

Tot miercuri Guvernul a adoptat o ordonanţă prin care se reglementează posibilitatea distribuirii cardurilor naţionale de asigurări sociale de sănătate şi de către medicii de familie, nu doar prin serviciile poştale.