Cardinalul Müller a fost atacat în Germania, inclusiv în marile ziare, principalul cap de acuzație fiind că Apelul Vigano este plin de teorii ale conspirației grosolane, mergând până la a spune că favorizează anti-semitismul, doar pentru că vorbește despre pericolele unui guvern mondial și răspândește „mituri și comploturi”.

Întrebat în interviul din Tagestpost dacă nu cumva și-a depășit competența de episcop și cardinal, comentând criza COVID-19 și abordând chestiuni politice și medicale, Müller a răspuns:

„Aceste lucruri au de-a face și cu teologia. Respectând autonomia domeniilor seculare, trebuie să vorbim totuși de o etică a economiei, a politicii și a medicinei.”

Iată mai jos interviul acordat de cardinalul Müller ziarului german Tageszeitung:

Eminența Voastră, vă temeți cu adevărat că un guvern mondial se pregătește să ia puterea cu ajutorul unor măsuri anti-liberale, așa cum afirmă apelul pe care l-ați semnat?

Cine nu face deosebirea între oportunitățile și pericolele asociate cu globalizarea neagă realitatea. Papa Francisc se opune și neo-colonialismului statelor și organizațiilor internaționale care obligă la avort în rândurile săracilor, retrăgându-le ajutoarele de dezvoltare dacă refuză.

În Peru, în epoca Fujimori, am vorbit eu însumi cu bărbați și femei sterilizați fără consimțământ care fuseseră înșelați cu bani și promisiuni false. Ce are asta a face cu o teorie a conspirației?

Dar nu înțelegeți că apelul este considerat a conține, măcar în unele paragrafe, teorii ale conspirației? În toate cazurile, presupuneri foarte îndrăznețe sunt enunțate fără nici o dovadă.

Mantra teoriilor conspirației este o metodă ieftină pentru a face audiență și o strategie de a-i denunța pe cei care gândesc cu capul lor. Pe cine ar trebui să credem când un conspiraționist îl acuză pe altul de conspirație?

Atunci, ajutați-ne să înțelegem. Apelul vorbește despre forțe care sunt interesate să creeze panică în rândul populației. Nu ni se dă nici o dovadă. Care sunt aceste forțe?

Trebuie să îi întrebați pe autori. Eu nu înțeleg că textul afirmă că coronavirusul a fost inventat pentru a crea panică, ci că măsurile luate împotriva lui ar trebui să fie cele strict legate de boală, iar interesele politice și economice nu ar trebui amestecate aici.

În orice caz, a fost făcută public amenințarea că 7 miliarde de oameni vor fi vaccinați obligatoriu, chiar dacă medicamentele nu au fost încă suficient testate, iar dacă oamenii nu se supun, le vor fi retrase drepturile fundamentale.

Nimeni nu poate fi obligat să creadă că o mână de „filantropi” super-miliardari au cele mai bune programe pentru îmbunătățirea lumii, numai pentru că au reușit să acumuleze o uriașă avere personală.

Sau altă chestiune: un anumit nivel de supraveghere publică pentru a preveni și rezolva infracțiunile este justificat din punct de vedere etic, însă în nici un caz o anulare totală a vieții private.

Guverne de stânga și de dreapta din întreaga lume caută răspunsuri la o provocare pandemică fără precedent. Credeți cu adevărat că ele doresc să folosească criza pentru a restrânge permanent sau a aboli libertatea și drepturile civile?

Ar trebui acum să spun, crezând orbește și naiv autoritățile, că toate au în cap cele mai bune gânduri? Nu priviți totul doar din perspectivă germană! America și China se acuză una pe alta și poate că adoptă măsuri discutabile care nu au nici o legătură cu pandemia.

În unele țări, din păcate, politicile de partid sunt urmate chiar și în această perioadă de criză. Până acum, primatul eticii în fața politicilor de partid a rămas doar o speranță deșartă.

PAGINA ANTERIOARA CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE