Un BASARABEAN acuză CÂRDĂȘIA Mitropoliei Moldovei de la Iași cu Mitropolia RUSĂ de la CHIȘINĂU

Un BASARABEAN acuză CÂRDĂȘIA Mitropoliei Moldovei de la Iași cu Mitropolia RUSĂ de la CHIȘINĂU

Constantin Sturzu, consilier al Sectorului comunicare şi relaţii publice al Arhiepiscopiei Iaşilor și Purtător de cuvânt al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, începe luni o vizită în cuprinsul Mitropoliei Basarabiei, “fără binecuvântarea acesteia, pentru a participa la continuarea activității confraților săi ieșeni de formare a clerului din cadrul structurii de ocupație canonică rusă”, scrie Vlad Cubreacov pe blogul său.

La rândul său, site-ul ortodox.md, apropiat al Mitropoliei Chișinăului și a Întregii  Moldove, care este parte componentă a Patriarhiei Moscovei şi este succesoarea Eparhiei Chişinăului înfiinţată în 1813 de Biserica Rusă: anunță:  Luni 26 februarie 2018, cu începere de la ora 15:00, în incinta Academiei de Teologie Ortodoxă din Moldova, mun. Chișinău, str. Ismail 46, va avea loc conferința cu genericul: ,,Evangheliile de la Sfântul Maslu sau cele șapte trepte ale mântuirii”, avîndu-l ca conferențiar pe Pr. Dr. Constantin Sturzu (foto). Intrarea liberă!.

Vlad Cubreacov scrie: “Foarte mulți preoți canonici și credincioși binecuvântați din Mitropolia martiră a Basarabiei (aparținând de BOR – n.red.), reactivată la 14 septembrie 1992 și admisă în legalitate la 30 iulie 2002, întreabă adesea, cu durere și nedumerire, iar uneori și cu nedisimulată revoltă legitimă: de ce în ultimii ani preoți, stareți de mănăstiri, consilieri mitropolitani și chiar purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei cu sediul la Iași dezvoltă, peste capul Mitropoliei Basarabiei, fără binecuvântarea ei și împotriva intereselor acesteia, o strânsă relație la vedere cu structura de ocupație canonică rusă de la noi, structură condusă de mitropolit colonel doctor Vladimir (Cantarean), membru în Sinodul Permanent de la Moscova sau, altfel spus, omul de nădejde al rușilor la Chișinău?

Cunoscând și observând îndeaproape fenomenul diverselor complicități din interiorul României cu structura de ocupație canonică rusă de la noi, nu am avut întotdeauna, recunosc, explicații logice și valabile pentru acest fenomen căruia poporul român de pe ambele maluri ale Prutului îi spune simplu: cârdășie”.

Vlad Cubreacov ilustrează fenomenul “cârdășieie prin câteva exemple relativ recente, care nu se întâmplaseră până în 2008, ce arată că nu este vorba despre cazuri izolate sau accidentale, ci despre o activitate periodică și metodică:

a) miercuri, 30 martie 2016, părintele profesor doctor Petre Semen din Iași, binecuvântat de ierarhul său (ÎPS Teofan al Moldovei și Bucovinei), vine la Chișinău, la cererea structurii de ocupație canonică rusă, și conferențiază în fața celor pregătiți de Biserica Rusă pentru a combate Mitropolia Basarabiei și a împiedica refacerea jurisdicției Bisericii Ortodoxe Române la răsărit de Prut. Părintele Petre Semen a conferențiat la ”Academia Teologică din Moldova”, al cărei rector este însuși mitropolitul colonel Vladimir Cantarean ”al întregii Moldove” și care este înființată prin Ucazul Patriarhului Moscovei. Întreg aparatul propagandistic moscovit de la Chișinău reflectă pe larg vizita profesorului ieșean;

b) joi, 30 martie 2017, părintele Calistrat (Chifan), preot slujitor și duhovnic la mănăstirea Vlădiceni din Iași, având dubla binecuvântare a ierarhului său din Iași și a capului structurii de ocupație canonică rusă, aleargă la Chișinău, fără a se întreba măcar pe unde o fi fiind Mitropolia Basarabiei, și conferențiază la aceeași ”Academie”;

c) marți, 4 aprilie 2017, părintele arhimandrit Nicodim (Petre), consilier al Sectorului de Misiune, Statistică şi Prognoză Pastorală al Arhiepiscopiei Iaşilor, tot cu dubla binecuvântare a ierarhului său și a capului structurii de ocupație canonică rusă de la Chișinău, pătrunde în cuprinsul Mitropoliei Basarabiei, dar o neglijează complet, și se ocupă de activități de formare a tineretului din structura rusească concepută drept alternativă a Asociației Studenților Creștini Ortodocși Români (ASCOR);

Vlad Cubreacov a fost șef al Departamentului Culte din cadrul Ministerului Culturii și Cultelor din Republica Moldova (1991-1994), deputat în Parlamentul de la Chișinău între 1994 și 2009. Este autor al Amendamentului Cubreacov la articolul 48. Familia din Constituția a Republicii Moldova: ”(2) Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimțită între bărbat și femeie, pe egalitatea lor în drepturi și pe dreptul și îndatorirea părinților de a asigura creșterea, educația și instruirea copiilor”, adoptat în 1994 în această formă.

Ca deputat, i-a fost ridicată de mai multe ori imunitatea parlamentară în 8 dosare penale de natură politică deschise de guvernarea comunistă de la Chișinău (2001-2009), toate dosarele fiind ulterior clasate.

Din 1999 până în 2010 a fost vicepreședinte al PPCD, iar în 2005 - 2009 a fost și liderul grupului parlamentar creștin-democrat în Legislativul Republicii Moldova. În 2005 - 2009 a fost vicepreședinte al Comisiei parlamentare pentru Politică Externă și Integrare Europeană.

Din anul 1992 este consilier cu misiuni speciale al Mitropoliei Basarabiei. A reprezentat din 1997 Mitropolia Basarabiei la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, unde, la 13 decembrie 2001, a înregistrat primul câștig de cauză într-un dosar provenind din Republica Moldova. Din anul 1998 este membru în Adunarea Națională Bisericească a Patriarhiei Române.