Iancu Caracota (PNL): Agenții economici sunt la o semnătură distanță de închiderea firmelor

Iancu Caracota (PNL): Agenții economici sunt la o semnătură distanță de închiderea firmelor

PNL a depus o inițiativă legislativă la Senat prin care președintele ANAF să nu mai aibă dreptul de VETO asupra destinului agenților economici. Prin această reglementare propusă de liberali se va crește transparența de acțiune a autorităților executive, iar potențialele abuzuri asupra întreprinzătorilor vor fi stopate, potrivit senatorul PNL Iancu Caracota.

„PNL a depus, în Senat, o inițiativă legislativă  prin care președintelui ANAF i se retrage, practic, dreptul de VETO asupra destinului agenților economici. Cu alte cuvinte, în prezent criteriile pentru evaluarea riscului fiscal în funcție de care agenții economici primesc sau li se retrage codul de TVA este stabilit prin ordin al președintelui ANAF, fără a fi publicat în Monitorul Oficial și fără a fi accesibil contribuabilului. Această situație poate da naștere la abuzuri și erori, ce pot avea  un impact dezastruos asupra afacerii întreprinzătorilor.

PNL  vrea să evite potențialele abuzuri și propune- prin inițiativa legislativă pentru modificarea Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal- ca procesul de evaluare a riscului fiscal să devină unul transparent, respectiv ca reglementarea criteriilor pentru evaluarea riscului fiscal să se realizeze prin norme metodologice la Codul Fiscal, aprobate prin Hotărâre de Guvern și publicată în Monitorul Oficial, și nu discreționar printr-un ordin al șefului ANAF.”

 Caracota a subliniat că o astfel de inițiativă legilsativă va stopa eventualele abuzuri asupra agenților economici.

Ne puteți urmări și pe Google News

„În calitate de senator liberal consider că prin această reglementare propusă de PNL va crește transparența de acțiune a autorităților executive, iar persoana înregistrată în scopuri de TVA va avea acces la informațiile privind criteriile de evaluare a riscului fiscal, evitându-se astfel pericolul închiderii abuzive a firmelor.

Din păcate, tot mai multe acte normative emise de Parlamentul României sau de Guvern, prin intermediul ordonanțelor, sunt implementate deficitar, deoarece autoritățile chemate să le pună în aplicare emit tot felul de acte normative subsecvente, cu caracter non-normativ, la nivel de ordin sau circulare interne, care nu fac decât să vicieze legea și să dea naștere la abuzuri.”, a conchis senator PNL.