Caracatiţa din “Republica lui Ghiţă”. “Elita” prahoveană care a încăput pe mâna DNA

Caracatiţa din “Republica lui Ghiţă”. “Elita” prahoveană care a încăput pe mâna DNA

Noul dosar în care DNA cere reţinerea şi arestarea lui Sebastian Ghiţă a pornit de la ancheta efectuată în dosarul evaziunii de 35 de milioane de euro în care au fost trimiși în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploiești mai mulți inculpați, printre care fostul angajat al Secretariatului General al Guvernului Marcel Păvăleanu, Răzvan Alexe, cunoscut drept apropiat al familiei Cosma, dar și oameni de afaceri ale căror firme au avut, de-a lungul timpului, contracte cu autoritățile publice din Prahova.

Procurorii anticorupție suspectau că Răzvan Alexe ar fi apelat la mai multe persoane cu funcții importante — procurori, polițiști, angajați ai autorităților de control fiscal și ai administrației — pentru a obține date referitoare la demersurile întreprinse de anchetatori în dosare care îl vizau și pentru a tergiversa anchetele, au precizat sursele judiciare.

Redeschiderea dosarului

Înalta Curte a confirmat, pe 26 februarie, redeschiderea urmăririi penale într-un dosar în care au calitatea de intimat 13 persoane cu funcții importante din județul Prahova — procurori, polițiști, un deputat și șefi ai unor instituții publice, printre care șeful Consiliului Județean Prahova, Mircea Cosma.

Dosarul a fost înregistrat pe 9 februarie, intimați fiind: fostul șef al Direcției Regionale a Finanțelor Publice Ploiești, Daniel Cristian Petre, adjunctul său de la acea vreme, Cătălin Dinu, fostul șef al Inspectoratului Județean de Poliție (IJP) Prahova, Viorel Dosaru, fostul subsecretar de stat în MAI, șeful Poliției Ploiești, Cristian Gelu Manea, fostul șef al DGA Prahova, Constantin Ispas, ofițerul BCCO Emanuel Saghel, fostul șef al Serviciului Investigații Criminale din IJP Prahova, Nicolae Zecheru, fostul șef al DIICOT Ploiești, Ionuț Botnaru, actual șef al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel (PCA) Ploiești, Liviu Matei, actual șef al DIICOT Ploiești, procurorul Gheorghe Gârbea, fost adjunct al șefului PCA Ploiești, președintele Consiliului Județean Prahova, Mircea Cosma, și fiul acestuia, deputatul PSD Vlad Cosma.

Dosarul în cauză pentru care procurorii DNA București au cerut confirmarea redeschiderii urmăririi penale a fost clasat de procurorul Lucian Papici în aprilie 2014.

Administratorul Asesoft, la DNA

Cumnatul lui Sebastian Ghiță, Cristian Anastasescu, cel care administrează firma Asesoft, a fost şi el joi dimineață, la sediul DNA Ploiești. Potrivit unui comunicat de presă al DNA, deputatul Sebastian Ghiță este acuzat că, în cursul lunii martie 2011, l-a constrâns pe reprezentantul unei societăți comerciale să încheie, în mod fictiv, un contract de prestări servicii, pentru a înceta difuzarea unor reportaje denigratoare la adresa firmei în cauză, la un post de televiziune a cărui activitate o controla prin intermediul SC Asesoft International SA. "Scopul încheierii contractului era ca Asesoft International SA să dobândească, în mod injust, un folos patrimonial, respectiv suma de 500.000 euro, reprezentând valoarea contractului menționat. Din acea sumă, Asesoft International SA a primit, în două tranșe,în perioada iunie-septembrie 2011, suma totală de 610 202, 96 lei", spun procurorii.

Arestările de vineri

Procurorul şef adjunct al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti, Liviu Tudose, a fost arestat, vineri, pentru o perioadă 30 de zile, alături de Constantin Ispas, fostul şef al DGA Prahova, Viorel Dosaru, fostul şef al Poliţiei Prahova, şi de procurorul Aurelian Mihăilă, în dosarul clasat de procurorul Lucian Papici. DNA a cerut miercuri sesizarea Camerei Deputaților pentru încuviințarea reținerii și arestării preventive a lui Sebastian Ghiță, anchetat în acest nou dosar, el urmând să fie audiat marţi la Comisia Juridică.

Apare şi numele lui Ponta

DNA menţionează, în referatul prin care cere încuviinţarea arestării deputatului Sebastian Ghiţă, că Victor Ponta i-ar oferit o funcţie de conducere procurorului Liviu Tudose, magistratul fiind în prezent arestat preventiv pentru că i-ar fi furnizat informaţii dintr-un dosar lui Sebastian Ghiţă. Procurorii redau în document o declaraţie dată la începutul lunii martie de procurorul Liviu Tudose, în care acesta susţine că "în primăvara anului 2014, împreună cu Ghiţă Sebastian Aurelian a mers la Victor Ponta, ocazie cu care premierul i-a oferit o funcţie de conducere, respectiv director Departamentului pentru Luptă Antifraudă sau o funcţie de execuţie în cadrul ONPCSB, propunere cu care acesta, în principiu, a fost de acord, dar care nu a mai fost materializată", se arată în referatul Direcţiei Naţionale Anticorpuţie.

Informaţia a fost confirmată şi de unul dintre martorii din dosar, susţin procurorii, potrivit căruia "în cursul anilor 2013-2014, în timp ce Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti instrumenta dosarul, pentru a-l recompensa pentru sprijinul informativ acordat, Ghiţă Sebastian i-a facilitat lui Tudose Liviu o întâlnire cu premierul Victor Ponta, care a avut loc în Bucureşti, prilej cu care procurorului i s-a oferit funcţia de şef al Departamentului pentru Luptă Antifraudă" acesta precizând şi că "pentru a justifica desele întâlniri pe care le are cu procurorul general Tudose Liviu, Ghiţă Sebastian i-a propus acestuia să devină naşul de cununie al unui apropiat de-al său, lucru care s-a şi materializat în cursul lunii august 2013, la eveniment fiind prezent şi Victor Ponta care a stat la masă cu procurorul general", se precizează în documentele DNA.

Ghiţă încerca să-l protejeze pe Cosma

Potrivit declaraţiei date de Liviu Tudose, începând cu toamna anului 2013, parlamentarul Sebatian Ghiţă a început să îl viziteze tot mai des "solicitându-i, în mod insistent, „să-l salvez pe moşu” referindu-se la Mircea Cosma întrucât pe măsură ce avansau cercetările în respectiva cauză, era previzibil că se va ajunge la Mircea Cosma, la acel moment fiind de notorietate faptul că societăţile agreate plăteau şefului Consiliului Judeţean Prahova comisioane pentru acordarea lucrărilor", arată procurorii.

Un alt martor îl descrie pe Sebastian Ghiţă ca fiind "persoana care hotărăşte promovarea, numirea definitivă sau temporară a unor persoane agreate de acesta în funcţii de conducere din cadrul unor instituţii descentralizate”.

Rolul lui Dosaru

De asemenea, tot în legătură cu acel dosar aflat pe rolul PCA, șeful Inspectoratului Județean de Poliție Prahova de la acea vreme, Viorel Dosaru, a permis, în perioada iunie 2013—septembrie 2013, accesul deputatului Sebastian Ghiță la informații ce nu erau destinate publicității, în schimbul menținerii în funcție sau promovării în alte funcții de conducere. În dosarul respectiv, ofițerii din subordine erau delegați să efectueze acte de urmărire penală, notează anchetatorii.

Mihăila şi Ispas, parte a caracatiţei

Totodată, în vara anului 2013, Aurelian Mihăilă, în calitate de procuror general adjunct al PCA Ploiești, a permis ofițerului de poliție Constantin Ispas accesul la informații ce nu erau destinate publicității din același dosar al PCA, în scopul obținerii unui folos necuvenit pentru Ispas care, intrând în posesia informațiilor printr-un demers nelegal al procurorului general adjunct, a folosit ilegal datele obținute, urmărind accederea în funcții de conducere în cadrul MAI.

"În vara anului 2014, inculpatul Mihăilă Aurelian Constantin (...) a permis unei alte persoane accesul la informații ce nu erau destinate publicității dintr-un dosar penal diferit al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploiești, în scopul de a-i fi înmânate unui jurnalist (Dragoş Pătraru – n.red), pentru a le publica. Informațiile respective constau într-un contract de vânzare cumpărare pentru achiziția unui bun și un înscris olograf în care era prezentată, în rezumat, situația de fapt din dosarul menționat", se mai arată în comunicatul DNA.