Caracatiţa din Asigurări. «Unchiu’» Ruşanu şi finul Chiţoiu au năşit un grup infracţional organizat

Caracatiţa din Asigurări. «Unchiu’» Ruşanu şi finul Chiţoiu au năşit un grup infracţional organizat

Împreună la altar, împreună la DNA. Dan Radu Ruşanu a fost reţinut, ieri, într-un megadosar de corupţie, după ce a încercat să infl uenţeze martorii. El este cercetat alături de finii săi, Laura şi Daniel Chiţoiu. Procurorii DNA susţin că aceştia au favorizat interesele milionarului Ilie Carabulea, care controlează Carpatica Asig.

Preşedintele Autorită ţii de Supraveghere Financiară (ASF), Dan-Radu Ruşanu (64 de ani), unul dintre cei mai influenţi politicieni liberali ai ultimului deceniu, a fost încătuşat ieri şi dus în faţa unui judecător cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile. Acuzaţiile: constituirea unui grup infracţional organizat şi complicitate la abuz în serviciu, favorizare a infractorului şi influenţare a declaraţiilor. Tot ieri, procurorii DNA au cerut Camerei Deputaţilor ridicarea imunităţii parlamenentare în cazul finului lui Ruşanu, deputatul PNL, Daniel Chiţoiu (47 de ani), fost vicepremier şi ministru de Finanţe. Acuzaţiile DNA: abuz în serviciu şi constituirea unui grup infracţional organizat.

  • Dan-Radu Ruşanu a fost reţinut de DNA. Se cere avizul Camerei Deputaţilor pentru începerea urmăririi penale în cazul lui Daniel Chiţoiu

Favorizarea milionarului Cei doi sunt anchetaţi în dosarul "Carpatica", în care este arestat milionarul Ilie Carabulea (67 de ani). Procurorii DNA arată că Ruşanu ar fi favorizat firma lui Carabulea, Carpatica Asig, şi a încercat să impună în consiliul ASF persoane apropiate. Astfel, el a efectuat demersuri pentru adoptarea unei Ordonanţe de Urgenţă de către Guvernul României. Ruşanu a iniţiat OU, promovată de finul său, privind modificarea funcţionării ASF. Prin această Ordonanţă a putut fi îndepărtat Daniel-George Tudor (foto), vicepreşedinte al ASF şi care avea atribuţii privind sectorul de supraveghere a asigurărilor. Mo tivul: nu şi-a echivalat studiile şi nu avea vechime de nouă ani în domeniul financiar. O altă prevedere pe care a promovat-o în OUG este cea care îi dădea voie doar preşedintelui ASF de a declanşa controale inopinate la societăţile de asigurări. Influenţarea anchetei Reţinerea lui Ruşanu are loc după ce săptămâna trecută a fost pus sub acuzare de DNA. Potrivit unor surse judiciare, imediat după începerea cercetărilor el ar fi dat ordin Direcţiei Personal din ASF, ca toţi subordonaţii să semneze declaraţii de confidenţialitate. "Trebuiau să se angajaze că vor da declaraţii la DNA doar cu acordul său scris", ne-au explicat sursele citate. Astfel, el ar fi încercat să influenţeze ancheta în favoarea sa.

  • RĂZBOIUL din asigurări continuă: ADAMESCU spune că procesul de redresare a Astra începuse deja. ”ASF a acționat ABUZIV”

S-a îmbogăţit din contabilitate şi politică ● Între 1980 şi 1989, Ruşanu a lucrat ca revizor coordonator la CENTROCOM Bucureşti. Revoluţia din Decembrie 1989 l-a prins ca director adjunct la Direcţia de Finanţe a aceleiaşi instituţii. În scurt timp, Ruşanu devine un funcţionar latifundiar, după ce i se retrocedează sau cumpără importante suprafeţe de terenuri. ● În 1993, Ruşanu deţinea trei apartamente şi un spaţiu comercial, toate situate în centrul Capitalei, şi câteva zeci de hectare de teren. Ulterior, ocupă o serie de funcţii importante în Guvern, în Primăria Capitalei şi în Ministerul Finanţelor. Între 1999 şi 2000 deţine funcţia de director al Eximbank. Din 2000 intră în politică şi este ales pentru trei mandate de parlamentar. ● În 2005, averea lui Ruşanu sporeşte la 80 de hectare în diverse localităţi din judeţele Argeş, Braşov şi Teleorman, la care se adaugă 28 de hectare cumpărate în Voluntari. Bijuteriile şi obiectele de artă, declarate ca moştenite, valorau 55.000 de euro. În 2014, a declarat opt terenuri în suprafaţă totală de 137 de hectare şi nicio locuinţă. În 2008 ar fi donat apartamentele şi spaţiul comercial fiicelor sale. În aprilie 2013 a demisionat din Parlament şi a fost numit preşedinte al ASF. ● În ultimele două luni din 2013 a încasat un venit brut în valoare de 72.094 de euro.

  • SECRETELE afacerilor din asigurări. Cum ajung firmele să nu poată achita DESPĂGUBIRILE

Laura şi interesele milionarului Carabulea La sfârşitul lunii ianuarie, soţia lui Daniel Chiţoiu, Laura, a fost pusă sub acuzare de procurorii DNA pentru abuz în serviciu contra intereselor publice. În calitate de director al Direcţiei Avizări din cadrul ASF ea a modificat componenţa unei comisii de examinare. Motivul modificării: cei care urmau să o examineze pe Ina Crudu, candidată la funcţia de director general al SC Carpatica Asig SA, să nu pună întrebări incomode. Cel care a intervenit pe lângă Laura Chiţoiu era Marian Mîrzac, fostul director general al Carpatica Asig şi membru neexecutiv în cadrul conducerii ASF. Reţeaua Carpatica Asig Scandalul în acest dosar a început pe 28 ianuarie, atunci când procurorii DNA i-au reţinut pe Ilie Carabulea, Marian Mîrzac şi Radu Mustăţea, preşedinte al Biroului Asiguratorilor de Autovehicule din România. Carabulea şi Mîrzac sunt arestaţi preventiv în prezent, în timp ce Mustăţea este cercetat în libertate. Potrivit stenogramelor DNA, Ruşanu era denumit codificat drept "Unchiu’" Ancheta DNA Procurorii spun că, în perioada mai - iunie 2013, Carabulea, Mîrzac şi Mustăţea, împreună cu alte persoane, au constituit o asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni. Astfel ei ar fi reuşit, în mod fraudulos, în perioada mai - decembrie 2013, să tergiverseze şi să influenţeze rezultatele unor controale dispuse de ASF faţă de societatea Carpatica Asig, astfel încât să nu reiasă deficienţe grave. Gruparea a fost sprijinită de Ovidiu Ioan Cezar Giurgea şi Daniel – George Tudor, funcţionari cu atribuţii de conducere şi execuţie în cadrul ASF. Cei doi ar fi ignorat un raport de control care evidenţia deficienţe la Carpatica Asig, fapte care duceau la suspendarea licenţei. De ce i se spune "Naşul" Influenţa politică, averea acumulată şi aura de "eminenţă cenuşie" a liberalilor din Parlament au atras spre Ruşanu diverse personaje dornice de afirmare. Este cazul fostului ministru al Transporturilor, Relu Fenechiu, care a ţinut să fie cununat de Ruşanu. Nunta liberalului ieşean a avut loc în 2007, într-un castel din Viena, la care au fost invitaţi doar prietenii acestuia. Fenechiu, prin firmele deţinute de familia sa, este partener cu Ruşanu la ridicarea unui hotel în ansamblul imobiliar Palas din Iaşi. Între timp, finul Fenechiu a ajuns pentru cinci ani la închisoare în dosarul "Transformatorul". Aşa cum am arătat, un alt personaj cu funcţie înaltă şi susţinere necondiţionată din partea naşului Ruşanu este Daniel Chiţoiu, fostul ministru al Finanţelor în guvernul Ponta. Presa a relatat că un alt fin al lui Ruşanu ar fi Gelu Ştefan Diaconu, fostul şef al Vămilor şi actualul şef al ANAF.

  • Dan Radu Ruşanu, şeful caracatiţei din Asigurări. Corupţia din ASF, legiferată prin Ordonanţă de Guvern

Şi preşedintele şi premierul au cerut demiterea lui Ruşanu, înainte să-l reţină DNA În scandalul privind activitatea Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), atât premierul Victor Ponta cât şi preşedintele Traian Băsescu au avut, săptămâna trecută, aceeaşi atitudine: trebuie să se pună ordine în instituţie! Primul care a ieşit la rampă a fost preşedintele. El cerut miercuri seara, într-o intervenţie televizată, "revocarea imediată a întregii conduceri a ASF". A spus răspicat că ASF este "o cloacă, unde şi-au găsit loc de parcare toţi clienţii politici, altfel profund incompetenţi şi nepregătiţi pentru această muncă“. Câteva zile mai târziu, vineri, şi premierul Victor Ponta a declarat că la ASF trebuie făcute “schimbări majore", chiar şi la nivelul conducerii. "Cred că la ASF trebuie făcute schimbări majore, atât în ce priveşte conducerea, cât şi în ce priveşte modul de organizare. Ceea ce noi am trecut în ordonanţa de urgenţă şi anume plafonarea tuturor salariilor la salariile Băncii Naţionale a României, a fost, evident, eludat. Nu ne-am gândit atunci să spunem cu tot cu premii şi cu alte lucruri să nu fie mai mult decât la BNR", a declarat Victor Ponta, într-o conferinţă de presă la Chişinău. Premierul a mai spus că a cerut deja preşedintelui Comisiei de buget-finanţe din Senat, Cosmin Nicula, să convoace o şedinţă pe tema ASF. Suma încasată de Dan Radu Ruşeanu, preşedintele ASF, pe ultimele două luni ale anului 2013 a fost de 50.000 de euro, după cum a mărturisit chiar el, duminică, într-o emisiune la Antena3. Surse din piaţă susţin, însă, că suma a fost mai mare, 72.000 de euro. (Simona Ionescu)

  • Dan Rușanu, șeful ASF: Alte 5 societăți de asigurări au probleme
  • ASF reia sloganul "Băsescu e de vină"
  • Bâlbele comunicării ASF: Salariile uriaşe au fost moştenite