Capturarea depozitului de muniții de la Colbasna

Capturarea depozitului de muniții de la Colbasna Transnistria / Sursa: TELEGRAM / KIRILL TIMOȘENKO

Mai multe surse media ruse periodic vehiculează informații privind un atac asupra Transnistriei. Unele informează că între 9 mai și 15 mai o grupare a Forțelor Armate ale Ucrainei intenționează să avanseze în direcția Tiraspol pentru a demara o provocare armată de deturnare a trupelor ruse, iar a doua va încerca să sechestreze depozitele de muniții.

Potrivit informațiilor, această grupare a Forțelor Armate ale Ucrainei va fi formată din două grupe, fiecare cu propria sarcină. Primul grup va înainta spre capitala Transnistriei, cu sarcina de a organiza o provocare militară, la care Rusia trebuie să riposteze. Va fi o operațiune de distragere a atenției. În acest moment, al doilea grup va încerca să captureze depozitele de muniții din Colbasna. Având în vedere că forțele contingentului rus de menținere a păcii din RMN sunt reduse, probabilitatea de capturare a depozitelor este foarte mare. Prin capturarea depozitelor, generalii ucraineni planifică să remedieze situația cu deficitul de muniție în ajunul contraofensivei.

Cât de reale sau veridice sunt aceste informații, rămâne de analizat în continuare?

Cert este faptul că populația de pe ambele maluri ale Nistrului este pusă în alertă și prin aceste informații se formează o situație de neuroză în masa. Rudele de pe ambele maluri deja sau anunțat reciproc despre intenția de evacuare a celor din partea stângă a Nistrului.

Până acum, Ucraina a fost oprită doar de temerile unei reacții negative din partea Statelor Unite și a NATO, întrucât RMN este parte componentă a teritoriul Moldovei, iar Chișinăul nu și-a dat permisiunea pentru invazie, deși Kievul în repetate rânduri, a propus această idee de remediere „în problema Transnistriei”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Un alt aspect este că prin atacul Ucrainei asupra RMN, Moldova devine teatru de operațiuni militare cu implicarea României și Rusiei, fapt care nici Moldova nici România nu-și doresc, cu atât mai mult conducerea din RMN, care balansează între războiul ruso- ucrainean.

Generic un astfel de atac poate fi efectuat doar sub perspectivă strategică. Realitatea însă este că Rusia va nimici aceste depozite în cazul unui atac ucrainean. Respectiv motivația privind depozitul de la Colbasna decade din start.

Pierderea definitivă a Bahmutului poate servi drept motivație compensatorie a Kievului pentru ași întări pozițiile în sud-vestul Ucrianei și regiunea Odessei. Atacul asupra RMN poate avea doar o motivație geopolitică regională. În acest caz operația militară din RMN trebuie coordonată cu Moldova, România, SUA și NATO. Trebuie de conștientizat că atât Moldova cât și RMN la momentul actual servesc drept un coridor umanitar pentru miile de refugiați și Kievul conștientizează acest lucru.

Din punct de vedere al situației interne din Moldova ar fi o eroare gravă a Chișinăului să accepte demersal militar ucrainean în ajunul sammitului de la Bulboaca, alegerilor locale în Gagauzia, alegerilor parlamentare și prezidențiale 2024. În anumită măsură aceasta se referă și la situația electorală din România.

Luând în considerație aceste argumente putem face concluzii că informațiile privind atacul Kievului asupra RMN sunt de sorginte propagandistică, menite să tensioneze mentalul localnicilor, și nu au la bază argumente și motivații plauzibile.

 

Parcevschii Nicolae

Analitic militar- politic.

  1. Moldova.