Captivi în ministere. Stănescu și Șova ar putea fi menținuți în funcție până când vrea președintele. Doar CCR îi poate elibera

Captivi în ministere. Stănescu și Șova ar putea fi menținuți în funcție până când vrea președintele. Doar CCR îi poate elibera

Președintele Klaus Iohannis a trimis, în termen, Curții Constituționale punctul său de vedere referitor la sesizarea făcută de premierul Viorica Dăncilă, în care reclamă un conflict juridic de natură constituțională între Guvern și Administrația Prezidențială.

Prim-ministrul s-a plâns CCR după ce președintele a refuzat numirea în funcțiile de miniștri a Liei Olguței Vasilescu și a lui Mircea Drăghici. Cei doi au fost desemnați să preia portofoliile de la Dezvoltare și Transporturi după ce Paul Stănescu și Lucian Șova au fost remaniați. Președintele a refuzat să semneze și Decretul de revocare a acestora, dar cei doi și-au dat demisia.

Potrivit documentului trimis de Klaus Iohannis la CCR, nu există un termen până la care președintele ar fi obligat să semneze revocarea unor miniștri. „Termenul de 15 zile prevăzut de Legea nr. 90/2001 priveşte relaţia dintre ministrul-demisionar şi prim-ministru. În ceea ce-l priveşte pe Preşedintele României, aşa cum rezultă din jurisprudenţa Curţii Constituţionale, nici Constituţia şi nici legea nu instituie un termen în care trebuie emis decretul de încetare a funcţiei”, se arată în documentul transmis de Administrația Prezidențială.

În ceea ce privește refuzul de numire celor doi miniștri, juriștii de la Cotroceni apreciază că nu există un blocaj instituțional deoarece președintele are dreptul să analizeze. „Nici în ceea ce priveşte propunerile de numire a noilor miniştri ( Lia Olguţa Vasilescu şi Mircea Drăghici), considerăm că nu suntem în prezenţa unui blocaj instituţional. Constant, Preşedintele României a afirmat că analizează aceste propuneri. În jurisprudenţa sa, Curtea Constituţională a apreciat că, în absenţa unui termen legal, atribuţiile se exercită într-un termen rezonabil. Or, faţă de manifestarea de voinţă a prim-ministrului care - fără să aştepte comunicarea motivării refuzului cu privire la propunerile iniţiale - a înlocuit persoanele propuse, urmează să constataţi că dreptul Preşedintelui României de a respinge motivat prima propunere a prim-ministrului nu s-a materializat şi, în consecinţă acesta nu s-a epuizat. Este de necontestat faptul că în vederea emiterii unui decret, Preşedintelui României nu îi poate fi negat dreptul de a verifica îndeplinirea condiţiilor legale de către candidaţii propuşi, ceea ce presupune o analiză”, se arată în document. Curtea Constituțională va dezbate miercuri, 19 decembrie, sesizarea făcută de premierul Viorica Dăncilă împotriva președintelui Klaus Iohannis.

Ne puteți urmări și pe Google News