Căpșunile moldovenești sunt mai scumpe decât cele turcești în Piața din Chișinău. Gazul rusesc a scumpit toate produsele

Căpșunile moldovenești sunt mai scumpe decât cele turcești în Piața din Chișinău. Gazul rusesc a scumpit toate produsele Sursa foto: Arhiva EVZ

Piața centrală din Chișinău. funcționează pe gaz, scrie un ziar rusesc. Care dedică un reportaj unei probleme acute, legată de alimentele din ce în ce mai scumpe. De ce căpșunile moldovenești sunt cu 20 de lei mai scumpe decât cele turcești, iar roșiile locale sunt de trei ori mai scumpe decât cele de import. Pentru că gazul venit din Rusia a scumpit toate produsele.

Este o zi frumoasă și însorită în ajunul unui weekend prelungit. A fost momentul potrivit pentru a merge la piață. Așa că am mers la Piața Centrală din Chișinău. Ce aglomerație! E aglomerație, e agitație. Primul lucru pe care l-am găsit pe tarabă au fost căpșunile. Coapte, suculente, mari. 75 de lei MLD (19 RON) kilogramul. Pe eticheta de preț scria: "Dulce, dulce! Magie".

- Se spune că nu există căpșuni moldovenești, ci doar turcești? Îi întrebăm pe băieții vânzători.

- Când veți avea timp, ar trebui să veniți la serele noastre din Soroca, veți vedea totul, - ne-a răspuns el. - Încearcă și tu! Am gustat-o, este foarte dulce.

Ne puteți urmări și pe Google News

Am intrat în pavilionul de legume. Se simțea că e primăvară târzie, sortimentele din piață începuseră să strălucească în culori vii și suculente. O mulțime de mere, 5, 6 și 10-12 lei/kg (aprox. 3 RON). Sunt și pere de 35 (9 RON). Castraveții sunt 30-40 (9-10 RON) , dar unii sunt la 20 (5 RON).

Prețul căpșunilor a sărit în aer

- De unde castraveți la 20? - întrebăm noi. "Ai noștri sunt turcești", râde vânzătorul. - Castraveți moldovenești încă nu sunt, vor veni mai târziu. O fată vinde căpșuni. Sunt la 80 de lei (20RON)  kilogramul și la 100 de lei (25 RON) kilogramul. Sunt moldovenești, 100, și turcești, 80", ne explică ea.

- De ce sunt mai scumpe ale noastre decât cele turcești? Așa a fost dintotdeauna. Oamenii le cumpără, nu se plâng de preț. Există și căpșuni grecești. În Grecia, acestea costă 2 euro pe kilogram, iar roșiile costă 1 euro. Și ale noastre sunt acrișoare.

Roșiile turcești costă 40 de lei pe kilogram, iar cele moldovenești - 110.

- De ce sunt roșiile noastre atât de scumpe?

- Pentru că gazul este scump! Roșiile noastre sunt încălzite cu gaz! Oamenii le cumpără, le este dor de produsele autohtone.

Varză tânără - 20 de lei (5 RON)/kg, ceapă - 23 (6 RON)/kg, cartofi - 9-12 lei (4-5 RON)/kg, țuică - 35 de lei. Morcovi - 14 lei (6 RON)/kg, usturoi - 55-80 (16 RON)/kg, ceapă verde, mărar-pătrunjel - 10 lei (2,5 RON)/leg, un buchet de ridichi - 15 lei (6 RON), fasole - 35-60 lei/kg. Un kilogram de miere - 200 de lei (50 RON).

Pavilionul de carne nu este atât de aglomerat. Un kilogram de ceafă este 85-120 lei (22-25 RON)/kg, cârnați de casă 85-110 (22-24 RON) lei, untură - 65 (15 RON).

- Da, nu vine multă lume, probabil că oamenii nu au bani, - spun vânzătorii. - Dar clienții îi prind încet-încet din urmă. Ca să fiu sincer, e tot plictisitor, nu se face comerț ca altădată...

O parte dintre moldoveni vor vedea marea doar la televizor: Voucherele spre Turcia și Bulgaria au crescut cu o treime, dar mulți nu sunt descurajați - intenționează să se odihnească "bogat și frumos”. Anul trecut, numărul turiștilor moldoveni, care au plecat în vacanță peste hotare a crescut cu peste o sută de mii de persoane față de anul 2021 - rezultatul pandemiei.