Prezent la Conferința Capital, Petre Daea a avut un mesaj IMPORTANT pentru PATRU MILIOANE de români
Editura Evenimentul si Capital

Prezent la Conferința Capital, Petre Daea a avut un mesaj IMPORTANT pentru PATRU MILIOANE de români

Autor: | | 0 Comentarii | 340 Vizualizari

Prezent la Conferința Capital – Agricultura 2018, ministrul Petre Daea a declarat că sistemul de irigații este foarte important și că acesta a început să se dezvolte.

Ministrul Agriculturii afirmă, însă, că este nevoie și de suportul fermierilor, care trebuie să găsească soluții pentru a prelua apa de pe canalele statului.

„Am demolat prea mult în această ţară. Sistemul de irigaţiii este o mărturie. În fiecare zi se face ceva bun în România şi trebuie să ştim asta. În sistemul de irigaţii sunt multe de făcut, dar în sfârştit se face ceva. Se construieşte. Se asigură apă gratuit de către stat, pe banii statului şi ai Uniunii europene. Vrem să răspundem marelui obiectiv ştiut de toţi: cum să face mai bine în România, să asigurăm consumul intern şi să şi exportăm”, a declarat Petre Daea.

„În planul naţional de irigaţii sunt introduse 97 de sisteme necesare pentru a avea, până în 2020, cele două milioane de hectare irigabile. Vom realiza asta. Anul acesta am început să punem la punct primele 40 de sisteme.

Am socotit necesar să prindem în obiectivul nostru etapele astfel încât să se poată finaliza şi să funcţioneze toate atunci când trebuie.

Conceptul unitar de abordare ne obligă să facem, cu banii statului, circa 1 miliard de euro, întregul sistem necesar.

Aceste 40 de amenajări trebuie însă talonate de lucrări secundare. Degeaba duci apa pe canal, dacă nu o poţi duce şi la plantă. Asociaţiile private sunt propritarele sistemelor secundare necesare. Mergem cu aceste 40 pentru că asociaţiile private respective aveau sistemele secundare necesare”, a declarat Daea.

Conform ministrului, a doua etapă vizează alte 37 de amenajări. „Suntem în proces de constituire a organizaţiilor de udători pentru a ajunge la nivelul celor 40 aflate deja în lucru. Dar eu nu sunt orb. Nu pot să nu văd că dau apă gratuit pe canale, iar fermierii aşteaptă să le şi irigăm culturile. E prea mult. Statul face investiţii majore, pompează apă, dar cred că trebuie găsite pe plan local soluţii de a duce apa de pe canal la plante. Voi verifica personal ca apa să nu treacă degeaba prin canale. Sunt soluţii. Văd că anul acesta am ajuns la 290 de agregate de pompare mobile care pot fi mutate oriunde. Ți-am dat apă gratuită, trebuie să o iei şţi să o foloseşti”, a încheiat ministrul agriculturii, Petre Daea la Conferința Capital. România are, conform ultimelor sondaje de pe piață, aproximativ 4 milioane de fermieri.

Pagina 1 din 1
Tag-uri: daea, petre, capitalStirile zilei

Alte articole din categoria: Social

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate