În vreme ce cantina din parlament practică prețuri studențești pentru aleșii neamului, românii se confruntă cu un val de scumpiri la carburanți și la produsele de bază.
Aleșii neamului se vor bucura și în acest an de prețuri reduse la mâncarea pe care o vor cumpăra de la Cantina Parlamentului. Astfel, un mic dejun, în Parlament va costa 7 lei, cam cât prețul unei cafele la o locație de nivel mediu din oraș. La cantina din Parlament se practică prețuri asemănătoare cu cele de la cantinele pentru studenți.
Meniul de prânz pentru un ales ajunge până la 25 – 30 de lei, chiar mai ieftin decât la o cantină studențească. Asta în condițiile în care borșul țărănesc cu legume costă 2,75 lei, iar ciorba de văcuță este 5,36 lei. La felul doi, un piept de pui costă 4,5 lei, iar un file de șalău 5,5 lei. Cel mai scump preparat în Parlament este păstrăvul la grătar cu lămâie - 16 lei, după cum relatează Realitatea Plus.
Prețuri studențești la cantina din Parlament
Pe de altă parte, parlamentarii primesc îndemnizații mai mult decât consistente, la care se adaugă o serie de facilități. Astfel, președintele Camerei Deputaților câștigă în jur de 24.000 lei, brut. Vicepreședintele Camerei are o îndemnizație de 23.000 lei, iar secretarii comisiilor permanente primesc în jur de 19.000 lei.
În plus, aleșii primesc telefoane cu abonamente plătite, călătorii gratuite cu trenul și subvenții pentru cazare, de 4.600 de lei.
Scumpiri în lanț pentru români
În vreme ce parlamentarii sunt răsfățați cu mâncare ieftină, salarii mari și alte beneficii, românii se confruntă cu un val de scumpiri. Anul 2021 debutează cu prețuri mari la carburanți, utilități sau alimente de bază.
Prețurile la pâine și carne vor crește în momentul în care procesatorii vor achiziționa materie primă cu sume mai mari decât până acum. Ca urmare a majorărilor de accize, benzina şi motorina s-au scumpit, la pompă, cu 6 bani pe litru de la 1 ianuarie 2021. În general, creșterea prețului la carburanți atrage după sine scumpiri în lanț.
Se întâmplă în condițiile în care 2020 a fost foarte dificil din cauza pandemiei care a lovit puternic în economie. Multe firme s-au închis, iar angajații au intrat în șomaj.