Când vă pot cere băncile alte gajuri la creditul imobiliar

Când vă pot cere băncile alte gajuri la creditul imobiliar

Potrivit unui regulament al BNR, creditorii sunt îndreptăţiţi să vă evalueze imobilul cel puţin o dată la trei ani, iar atunci, dacă parametrii pieţei s-au schimbat, vă pot cere garanţii suplimentare.

Băncile reevaluează locuinţele cu care au fost garantate împrumuturile, astfel că unii clienţi ar putea fi nevoiţi să mai gajeze bunuri în beneficiul băncii, potrivit revistei "Capital".

Teodor F., 30 de ani, îşi va restructura creditul ipotecar contractat pentru cumpărarea unei locuinţe de la Millennium Bank. În cazul lui, creditorul a reevaluat imobilul ipotecat, iar valoarea acestuia a fost coborâtă cu mai mult de 15.000 de euro sub soldul împrumutului.

Deşi vi s-ar părea ciudat, reprezentanţii băncii l-au asigurat însă pe Teodor că nu-i vor fi solicitate garanţii suplimentare care să compenseze scăderea valorii locuinţei. Unii finanţatori au reguli diferite cu privire la solicitarea de garanţii suplimentare la creditele populaţiei garantate cu proprietăţi imobiliare.

Ne puteți urmări și pe Google News

Banca îşi poate cere banii mai repede

Spre exemplu, la Volksbank, contractele deja încheiate de persoanele fizice pentru obţinerea unui credit ipotecar permit băncii să declare împrumutul scadent înainte de termen.

Acest lucru este valabil numai în cazul în care banca apreciază că nu mai este garantat corespunzător, ceea ce ar însemna că respectivul client ar trebui să ramburseze imediat creditul. Pentru a evita declararea scadenţei anticipate a împrumutului, cea mai simplă soluţie pe care o au clienţii este să pună gaj în favoarea băncii pe alte proprietăţi sau să ramburseze o parte din credit pentru ca banca să considere garanţia existentă acoperitoare.

La alţi creditori precum RBS şi Garanti Bank, oficialii au declarat că nu au cerut garanţii suplimentare la creditele existente în portofoliu. Nu acelaşi lucru este valabil şi la OTP Bank.

Casa, evaluată la trei ani

Conform unui regulament al Băncii Naţionale, locuinţele ipotecate în favoarea băncilor trebuie evaluate de acestea cel puţin o dată la trei ani. În cazul în care condiţiile de piaţă se schimbă radical, aceste evaluari se pot face şi mai des.

Regulamentul menţionează că băncile pot utiliza şi indicatori statistici atunci când monitorizează valoarea proprietăţilor cu care clienţii lor au garantat creditele. Un indicator relevant pentru evoluţia cererilor de restructurare este numărul de interogări ale bazei de date a Centralei Riscurilor Bancare a BNR, făcute de bănci pentru clienţii proprii.