Cand ti-ai dorit sa faci dragoste ultima oara?

Cand ti-ai dorit sa faci dragoste ultima oara?

Romanii inca mai considera sexul un subiect- tabu. Nu numai ca nu discuta apropiatii despre viata sexuala, dar se simt jenati cand li se pun intrebari privind viata lor intima.

"Sexul este in continuare un tabu. Este un deficit de educatie in spate. Mai ales pentru cei cu varsta mai mare de 32 de ani”, marturiseste unul dintre medicii intervievati. De aceeasi parere au fost si psihologii, care au mentionat insa ca exista o diferenta de perceptie in functie de varsta, categorie sociala sau cultura.

Intrebati ce e dorinta sexuala si cum ar explica ceea ce simt atunci cand sunt atrasi erotic de parteneri, majoritatea celor intervievati, barbati si femei, s-au simtit jenati si au raspuns abia dupa ce li s-a spus ca nu li se va mentiona numele.

Chestionarul pe care femeile trebuie sa-l completeze in cadrul Programului national de analize a starnit discutii referitoare la intrebarile privind viata sexuala si numarul de parteneri pe care femeile i-au avut de la debutul vietii sexuale.

Vom reusi sa trecem peste aceste prejudecati si sa vorbim deschis despre problemele legate de viata sexuala?

Un sondaj realizat de Gallup anul trecut releva ca doar 10% dintre romani discuta des cu cei apropiati subiecte legate de viata sexuala. Importanta pe care o are sexul in viata fiecaruia dintre noi ar trebui  sa ne faca sa vorbim insa mai mult si mai deschis despre dorinta sexuala si despre stimulii care o alimenteaza.

Intr-o perioada in care numarul celor infectati cu boli cu transmitere sexuala creste, in care nu exista ore de educatie sexuala in programa de invatamant si in care dezbaterile aprinse cu privire la situatia homosexualilor continua, este foarte important sa avem o idee clara despre ceea ce inseamna dorinta sexuala. Studierea acestei reactii si a consecintelor ei este importanta atat pentru fiecare dintre noi, cat si pentru sanatatea publica.

Ce este dorinta sexuala? Am intrebat un grup de barbati si de femei „Ce este dorinta sexuala si cum si-o explica?”, iar foarte multi dintre ei au spus ca nici nu s-au gandit pana acum sa analizeze aceasta problema. Dupa ce au trecut de sentimentul initial de jena, iata ce au raspuns cativa dintre ei:

„Dorinta sexuala este rezultatul la nivelul simturilor al reactiilor hormonale si are rolul declansator al actului sexual”, a spus un tanar inginer, in varsta de 26 de ani.

„Este ca un vulcan care erupe la anumiti stimuli. O vorba, o privire, un gest pot fi catalizatorul dorintei trupesti”,  a explicat o jurnalista de 27 de ani.

„Acea senzatie pe care o percepi atunci cand te apropii de cea pe care o iubesti. Simt o tensiune ca in apropierea unui pericol”, a spus un economist de 39 de ani.

Declaratiile celor intervievati sunt foarte diferite, intocmai ca aceasta reactie complexa pe care o simtim cu totii la un moment dat. Asta nu inseamna totusi ca dorinta sexuala nu se poate explica.

„Definita ca o energie de natura psihobiologica ce precede si acompaniaza excitatia sexuala si incita la adoptarea unui comportament sexual, dorinta sexuala este rezultatul interactiunii sistemului neuroendocrin - baza hormonala care determina pulsiunea sexuala - si al activitatii mentale. Astfel se declanseaza dorinta erotica”, spune psihologul Paula Irimia.

Erotismul pleaca de la un stimul

Desi barbatii si femeile traiesc diferit dorinta sexuala, exista si puncte comune in ceea ce priveste stimulii care o alimenteaza. „Barbatii si femeile experimenteaza trezirea sexuala foarte diferit, nu doar fiziologic, ci si psihologic. Unui barbat vederea sanilor unei femei ii poate trezi dorinta erotica, pe cand o femeie poate fi stimulata de privirea unui barbat”, spune psihologul.

Aceasta sustine ca dorinta erotica se alimenteaza din doua surse: stimuli interni (imaginatie/fantasme erotice) si stimuli externi, capabili sa determine reactii senzoriale. „Posedam o anumita sensibilitate fie la stimuli vizuali, fie auditivi, olfactivi, tactili sau gustativi. Excitatia sexuala poate pleca de la acesti stimuli: tonul vocii, mirosul placut, o mangaiere, vederea unei siluete zvelte etc.

Gradul de constientizare este diferit insa de la o persoana la alta. Pentru cei mai multi, imaginatia este „motorul  erotismului - plecand de la un stimul, se deruleaza in minte un intreg scenariu erotic imaginar si acest lucru este foarte excitant”, adauga Paula Irimia.

Fanteziile si nevoia de sex

Potrivit psihologului, barbatii au o nevoie mai mare de sex, asa cum femeile au o mai mare nevoie de afectiune. Femeile ating un maximum sexual si implinire prin tandrete, iar barbatii prin sex. Asta nu inseamna insa ca femeile nu au fantezii sexuale. Exista insa si in acest caz diferente intre barbati si femei.

„Nu se poate spune ca femeile au mai putine fantezii sau sa facem aprecieri asupra numarului lor. Mai degraba, facem aprecieri asupra diferentelor dintre fanteziile masculine si cele feminine. Exista si puncte comune, si diferente intre fanteziile femeilor si ale barbatilor. Diferenta este frecvent evocata ca fiind legata de factorii culturali, dar si de anumite parti corporale care implica o erotizare diferita la barbati si femei”, adauga psihologul.

OPINII

Cum percep romanii dorinta sexuala? > „Este rezultatul la nivelul simturilor al reactiilor hormonale si are rolul declansator al actului sexual” - barbat, 26 de ani, inginer

> „E acel fior pe care il simti atunci cand el te atinge intr-un anumit fel” - femeie, 20 de ani, studenta

> „Dorinta sexuala trebuie provocata, aprinsa. E ca un vulcan care erupe la anumiti stimuli. O vorba, o privire, un gest pot fi catalizatorul dorintei trupesti” - femeie, 27 de ani, jurnalist

> „E ceva instinctual. O mica arsura pe gat, ca si cum as vrea sa beau apa. Si nu se potoleste decat in momentul in care o gust” - barbat, 28 de ani, director executiv

> „Unul dintre impulsurile cele mai profunde si mai frumoase pe care le poate simti fiinta umana. Din punctul meu de vedere ar trebui sa fie declansata de iubire” - femeie, 46 de ani, inginer

> „Dorinta sexuala este nevoia de a consuma un act sexual, nevoia de a te implica in mod intim cu o persoana. Stiu ca o simt atunci cand sunt atras de o persoana de sex opus intr-atat incat as dori sa ma dezvalui cu totul in fata ei, si invers” - barbat, 21 de ani, student

> „Pentru mine este cea mai frumoasa fuga de moarte. Momentul cand te simti cel mai viu. Este o stare biologica, desigur, dar care te face sa te simti cu totul metafizic” - femeie, 32 de ani, jurnalist

> „Acea senzatie pe care o percepi atunci cand te apropii de cea pe care o iubesti. Simt o tensiune ca in apropierea unui pericol” - barbat, economist, 39 de ani

„THE NEW YORK TIMES” „Oamenii au definitii diferite ale dorintei sexuale” Cotidianul „The New York Times” a publicat un articol in care a incercat sa gaseasca raspunsuri la toate intrebarile generate de o expresie atat de complexa - „dorinta sexuala”.

„Toti cei care au sau au avut organe sexuale active stiu ce e dorinta sexuala. Este o experienta aproape universala, clauza invizibila de pe orice certificat de nastere care prevede ca fiecare, in momentul in care ajunge la maturitate, simte nevoia sa se implice in activitati deseori asociate cu emiterea altor certificate de nastere”, este descrierea amuzanta cu care incepe articolul din „The New York Times”.

Totusi, cercetatorii americani din domeniul sexualitatii au tratat cu multa seriozitate problema.

Provocarea unei definitii „Vorbim despre dorinta sexuala ca si cum am fi siguri ca vorbim cu totii despre acelasi lucru”, a declarat pentru „New York Times” Lisa M. Diamond, profesor de psihologie asociat al Universitatii Utah. „Dar e foarte clar ca oamenii au definitii diferite ale dorintei sexuale”, a completat ea.

Meredith L. Chivers, cercetator al Centrului pentru Dependenta si Sanatate Mentala din Toronto, subliniaza faptul ca sexualitatea este o parte din ceea ce suntem si de aceea este foarte important s-o intelegem.

Cotidianul mai prezinta cateva studii care incearca sa explice atat dorinta sexuala, cat si implicatiile acesteia. Femeile cred in atractia sexuala Majoritatea studiilor privind excitabilitatea si inhibitia sexuala au fost facute pe barbati, dar, de curand, oamenii de stiinta au hotarat sa incerce si pe femei. „Am inceput sa organizam focus grupuri in care le intrebam pe femei ce le excita si ce nu si ce simt atunci”, a declarat Stephanie A. Sanders din cadrul Institutului Kinsey si a Universitatii Indiana.

„Au mentionat o stare de spirit mult mai buna, furnicaturi, fluturasi in stomac, cresterea batailor inimii si senzitivitatea pielii”, a completat ea, spunand ca, pe baza acestor date, au alcatuit un chestionar ce a fost aplicat mai apoi unui grup de 655 de femei, intre 18 si 81 de ani.

Rezultatele au demonstrat cateva dimensiuni asupra carora majoritatea respondentelor au fost de acord. De exemplu, aproximativ 96% din raspunsuri faceau conexiuni intre excitatie si „a fi atras” sau „a fi iubit” de partener si credinta ca partenerul este „cu adevarat interesat de mine ca persoana”.

Barbatii, un apetit sexual mai mare

Richard A. Lippa, profesor de psihologie la Universitatea de Stat California din Fullerton,  i-a rugat pe cei care au timp si sunt interesati de subiect sa raspunda la  chestionarul pe care l-a postat on-line, in care ii ruga sa vada care le sunt reactiile la fraze precum „Ma gandesc deseori la sex”, „Ma excit usor”, „Cred ca  este sexy corpul unei femei”.

Doctorul Lippa a adunat mai mult de 200.000 de raspunsuri si, chiar daca nu a terminat analiza datelor, a identificat deja un lucru care iese in evidenta.

Chiar daca cei care au raspuns traiesc in America de Nord, America Latina, Marea Britanie, Europa de Vest sau Japonia, majoritatea barbatilor au un apetit sexual mai mare decat al femeilor.

STUDII

Ce spun cercetatorii despre sex si viata sexuala

> Un studiu menit sa investigheze visele erotice a demonstrat ca aproximativ 8% dintre visele avute atat de femei, cat si de barbati contin elemente legate de viata sexuala.

> Oamenii de stiinta au ajuns la concluzia ca femeile ajung de cele mai multe ori la satisfactie sexuala prin stimularea creierului, si nu a vreunui alt organ. Potrivit „Science Daily”, Pfizer, compania care produce Viagra, a abandonat incercarile de a demonstra ca pilula functioneaza si in cazul femeilor.

> Barbatii care fumeaza sunt predispusi unui risc mai mare de a avea disfunctii erectile. Potrivit unui studiu publicat in „American Journal of Epidemiology”, cu cat creste numarul de tigari cu atat riscul este mai mare.

> Doar 4% dintre americanii cu varsta de peste 20 de ani nu au facut sex niciodata. Potrivit aceluiasi raport,  29% dintre barbatii intervievati au declarat ca au avut mai mult de 15 partenere de-a lungul vietii, in timp ce doar 9% dintre femei au declarat ca au avut mai mult de 15 parteneri sexuali.

Ne puteți urmări și pe Google News