Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, a anunțat că spitalele se vor deschide pentru tratarea pacienților cu afecțiuni medicale non-coronavirus. Deschiderea unităților medicale va avea loc în două etape și va presupune și reducerea numărului de paturi de la nivelul spitalelor de Boli Infecțioase.
Ioana Mihăilă, reprezentantul Ministerului Sănătății, a anunțat, joi, că unitățile sanitare vor trata și pacienți cu afecțiuni medicale non-coronavirus. Demersul va avea loc în două etape, potrivit demnitarului, iar factorii de care va depinde derularea procesului în cauză vor fi numărul de paturi de la nivelul fiecărui spital și rata incidenței infectărilor cu noul coronavirus.
Ioana Mihăilă a anunțat, joi seară, că urmează ca Monitorul Oficial să publice o serie de modificări referitoare la Ordonanța 434, care reglementează planul de măsuri pentru organizarea spitalelor și a unităților de dializă.
Mihăilă anunță o reorganizare a spitalelor
Modificările amintite de ministrul Sănătății au în vedere oferirea unor servicii medicale eficiente pacienților infectați cu coronavirus, dar și primirea îngrijirilor medicale adecvate în cazul pacienților cu afecțiuni medicale non-coronavirus.
Redeschiderea unităților medicale pentru tratarea pacienților non-Covid-19 va avea loc în două etape, potrivit ministrului Sănătății.
Direcțiile de Sănătate Publică (DSP) vor putea aproba, în prima etapă a demersului amintit, scăderea numărului de paturi cu până la 50% pentru unitățile de Boli Infecțioase. În cazul spitalelor specializate în tratarea pacienților infectați cu noul coronavirus, DSP-urile vor putea aproba reducerea numărului de paturi cu până la 30%.
La momentul redactării acestui articol, în Monitorul Oficial încă nu au fost publicate noile prevederi legale.
Prima etapă de redeschidere a spitalelor
Ioana Mihăilă a anunțat că, pentru prima etapă de redeschidere a unităților medicale spre tratarea pacienților non-coronavirus, sunt necesare două condiții, anume ocuparea paturilor într-un procent mai mic de 50% și prezentarea unei rate de infectare de sub 1 la mie.
Numărul paturilor scade cu 30% în a doua etapă
"În etapa a doua de scădere, procentul paturilor destinate pacienților COVID scade cu 30% pentru spitalele înalt specializate și cu până la 15% pentru celelalte", a mai adăugat ministrul.
Prin urmare, o parte dintre paturi sunt păstrate, în continuare, pentru tratarea pacienților cu noul coronavirus. "Vrem ca fiecare spital să poată să îngrijiească pacienții care s-au internat în spitalul respectiv pentru altă patologie dacă se pozitivează pe parcursul internării, să nu fie nevoiți să-i transfere”, s-a exprimat Ioana Mihăilă.
De asemenea, ele mai survin și drept „plan de revenire la situația anterioară, dacă vom cunoaște o accelerare a pandemiei", potrivit demnitarului.