Când se judecă contestațiile pe impozitarea pensiilor speciale. CCR a stabilit termenul

Când se judecă contestațiile pe impozitarea pensiilor speciale. CCR a stabilit termenul

Data de 14 iulie a fost stabilită de Curtea Constituţională pentru a lua în discuție sesizările Avocatului Poporului şi Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie în legătură cu legea privind impozitarea pensiilor de serviciu.

Avocatul Poporului, Renate Weber a sesizat CCR cu privire la legea care prevede impozitarea cu până la 85% a tuturor pensiilor speciale din România. De asemenea, o sesizare similară au formulat și Secţiile Unite al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ).

Avocatul Poporului, Renate Weber, consideră că decizia de impozitare nu este constituţională, ci discriminatorie, iar în opinia sa criterial care a stat la baza impozitării trebuie să fie același pentru toată lumea. Renate Weber susțin ewcă același cuantum trebuie aplicat tuturor celor care obțin venituri, fie că sunt salariați, fie că sunt din mediul privat, public sau pensionari.

Ceilalți contestatari, judecătorii Înaltei Curți, invocă legea fundamentală, jurisprudența Curții Constituționale, a CEDO, precum și legislația internațională. Magistrații Înaltei Curţi susţin că legea a fost adoptată cu încălcarea exigențelor legale şi constituționale referitoare la solicitarea avizului Consiliului Superior al Magistraturii.

Potrivit judecătorilor este încălcat principiul statului de drept cu privire la principiul impunerii fiscale justă și echitabile. Potrivit instanței supreme, având în vedere caracterul nejustificat al măsurii, instituirea taxei suplimentare este de natură să încalce și dispozițiile articolului 44 din Constituție, precum și pe cele ale articolului 1 din Protocolul numărul 1 la CEDO.

Corina Corbu, președintele ÎCCJ a transmis o scrisoare publică prin care susține că astfel de inițiative legislative au condus „la crearea și întreținerea voită în societatea românească a unui curent de opinie negativ” împotriva judecătorilor și procurorilor.

„Încercările de diminuare a garanțiilor de independență ale judecătorilor, mai vizibile astăzi, în forma lor economică, dar nu numai, se repetă cu regularitate și sunt prilejuri de coagulare a forțelor politice, în ciuda mult proclamatului principiu al cooperării loiale între puterile statului. În pofida prevederilor constituționale și a jurisprudenței constante a Curții Constituționale, aceste tentative continuă și în aceste zile”, a arătat șefa ÎCCJ.

Președintele Înaltei Curți vorbește despre confiscarea unor drepturi printr-un act de impozitare care are justificări populiste.

 

Avocatul Poporului a sesizat CCR în legătură cu impozitarea pensiilor speciale

Scandalul impozitării pensiilor speciale. Și Înalta Curte de Casație sesizează CCR