Scandalul impozitării pensiilor speciale. Și Înalta Curte de Casație sesizează CCR

Scandalul impozitării pensiilor speciale. Și Înalta Curte de Casație sesizează CCR

Curtea Constituțională a fost sesizată, joi, de Secţiile Unite al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ), în legătură cu proiectul de lege prin care să se impoziteze cu maxim 85% pensile speciale.

„În urma dezbaterilor, deliberând, Secţiile Unite au hotărât să fie sesizată Curtea Constituţională cu privire la neconstituţionalitatea Legii pentru modificarea şi completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal (...), în ansamblul său, pentru încălcarea dispoziţiilor art. 1 alin. (3) şi (5), ale art. 16, ale art. 44, ale art. 53 alin. (2), ale art. 56 alin. (2), ale art. 73 alin. (3) lit. l, ale art. 75 alin. (1), ale art. 124 alin. (3), ale art. 134 alin. (4) şi ale art. 147 alin.(4) din Constituţie", se arată într-un comunicat al ÎCCJ.

Conform sursei citate, sesizarea este legitimată constituţional de dispoziţiile art. 146 lit. a) din Constituţia României şi de prevederile art. 15 alin. (1) din Legea nr. 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, care prevăd dreptul ÎCCJ de a sesiza CCR pentru controlul constituţionalităţii legilor înainte de promulgare.

Corina Corbu, președintele ÎCCJ a transmis o scrisoare publică prin care susține că astfel de inițiative legislative au condus „la crearea și întreținerea voită în societatea românească a unui curent de opinie negativ” împotriva judecătorilor și procurorilor.

„Încercările de diminuare a garanțiilor de independență ale judecătorilor, mai vizibile astăzi, în forma lor economică, dar nu numai, se repetă cu regularitate și sunt prilejuri de coagulare a forțelor politice, în ciuda mult proclamatului principiu al cooperării loiale între puterile statului. În pofida prevederilor constituționale și a jurisprudenței constante a Curții Constituționale, aceste tentative continuă și în aceste zile”, precizează șefa ÎCCJ.

Președintele Înaltei Curți vorbește despre confiscarea unor drepturi prin impozitare, care are „justificări populiste” și le transmite un mesaj parlamentarilor.

De asemenea, președintele ICCJ susține că prin aceasta se confiscă unele drepturi prin impozitare, care are „justificări populiste” și le transmite un mesaj parlamentarilor.

„Cred că vor prefera să nu mascăm „naționalizarea”, ”confiscarea” sau reducerea drastică a cuantumului unor drepturi prin ”impozitare” (pe cei ce se vor arăta poate deranjați de această afirmație îi invit să furnizeze publicului exemplul unui singur stat, cu sistem de impozitare progresivă, unde treptele de taxare trec direct de la 10% la 85%).”, transmite Corina Corbu, potrivit agerpres.ro

Și Avocatul Poporului, Renate Weber (ALDE), a sesizat CCR în legătură cu legea care prevede impozitarea cu până la 85% a tuturor pensiilor speciale din România.

Curtea urmează să stabilească un termen de judecată pentru sesizarea transmisă de Weber.