Când românii și maghiarii au aceleași năzuințe
- Roland Căt ălin Pena
- 25 aprilie 2019, 00:00
Românii și maghiarii din Ucraina au votat ca frații la alegerile prezidențiale câștigate de actorul Volodimir Zelenski în fața actualului șef al statului, Petro Poroșenko. Zelenski, liderul partidului „Sluga poporului”, care poartă numele serialului ce l-a făcut celebru, are în acest moment sprijinul incredibil a cam 90 la sută dintre cetățenii ucraineni aparținând celor două minorități.
Asociația culturii maghiare din Transcarpatia (KMKS) și-a exprimat, ieri speranța că președintele ales va urma o nouă linie politică bazată pe valorile europene și va garanta pe deplin drepturile lingvistice și protecția drepturilor la educație, începând de la grădiniță până la universitate, în conformitate cu Constituția și acordurile internaționale.
Cât privește așteptările românilor bucovineni de dincolo de granița trasată de carandașul lui Stalin, președintele Uniunii Interregionale „Comunitatea Românească din Ucraina” (UI CRU), Dr. Ion Popescu, a precizat, imediat după afișarea rezultatelor scrutinului, că românii s-au pronunțat contra actualei puteri, votând masiv cu Zelenschi. A fost un vot de protest, a continuat el, contra continuării războiului, contra politicii lingvistice din art. 7 al legii educației, contra disensiunilor interconfesionale, contra corupției... „Dar, în principal, a fost un vot împotriva deputaților din coaliția de guvernare, care au votat contra Bisericii canonice, nu au protestat prin vot “contra” adoptării art.7 al legii învățământului, prin care se continuă asimilarea galopantă a minorităților, contra manipulărilor și minciunilor! Românii au votat pentru pace, pentru limba maternă în școli, viața publică și biserici, pentru limbă, credință și neamul strămoșesc!”, mai declara Dr. Ion Popescu.
În regiunea Cernăuți, pentru Zelenski au votat în medie 75,8% dintre electori. Recordul de 93% a fost înregistrat la Pătrăuții de Jos, satul unde s-a născut Dr. Ion Popescu. Un vot care îl obligă mult pe președintele Zelenski la reforme structurale efective, la protecția drepturilor omului, a folosirii libere a limbii române în biserică și în școală și la normalizarea relațiilor în Euroregiunile Prutului Superior și Dunărea de Jos.
Despre speranțele românilor-bucovineni a vorbit ieri, pentru evz.ro, și unul dintre liderii lor, Aurica Bojescu, secretar responsabil al Uniunii Interregionale ”Comunitatea Românească din Ucraina”. Ea a subliniat că rezultatul obținut de Zelenschi se datorează, nu în ultimul rând, și poziției active a UI CRU în campania electorală, pe parcursul căreia a abordat și a dat publicității toate problemele majore privind încălcarea de către regimul Poroșenko a drepturilor firești ale populatiei românofone. Răspunsul prompt al Echipei „Zelenschi” la solicitările UI CRU și popularizarea răspunsului primit, plus poziția Bisericii canonice ortodoxe au contribuit la rezultatele alegerilor.
La fel ca și reprezentanții maghiarilor și românilor, guvernatorul regiunii Transcarpatia, Ghennady Moskal, care i-a solicitat lui Poroșenko să-l elibereze din funcție, a identificat principalele motive ale eșecul actualului președinte: introducerea limbii ucrainene în școlile cu predare în limbile minorităților naționale și rolul activ jucat de Poroșenko pentru înființarea unei Biserici ortodoxe autocefale ucrainene. „Avem 640 de comunități ale Patriarhatului Moscovei, 32 de mănăstiri... și, în loc să avem Biserica noastră locală, am obținut Mitropolia Constantinopolului, și, de fapt, lipsa bisericilor și nici o tendință de transfer în masă sub egida noii mitropolii”, a spus Ghennady Moskal.
Rămâne de văzut dacă Zelenski este într-adevăr „sluga poporului”, indiferent de naționalitate, sau, în campania electorală, a jucat doar un rol cu care a câștigat inimile fraților noștri din Ucraina. Să sperăm că nu le mai rupe și el o dată.