Când pot creşte pensiile în 2021? Raluca Turcan a avansat data: „Pregătim bugetul.”

foto: arhiva EVZ

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a vorbit marţi despre o dată la care pensiile pot fi majorate în România.

Când pot creşte pensiile în 2021? Raluca Turcan a avansat data. „Pregătim bugetul pentru 2021 şi în paralel am demarat o măsură de reformă importantă în domeniul pensiilor.

Am realizat deja începutul reevaluării tuturor dosarelor de pensii. În România exista aproximativ 250.000 de pensii ale agricultorilor, care sunt în format letric.

Când pot creşte pensiile în 2021? Raluca Turcan a avansat data

Mai întâi trebuie să le ai în format electronic. În paralel lucrăm la formula legislativă. Când se finalizează şi evaluarea intrăm cu pensiile recalculate.

Până atunci rămânem în vigoare cu actuala legea pentru pensii. Eu îmi doresc sa realizăm o indexare a pensiilor undeva în septembrie.

Evident că ministrul Muncii solicită întotdeauna mai mult. Făcând un calcul, am solicitat o creştere importantă a pensiilor. Sunt conştientă că trebuie să ţinem deficitul într-un cuantum de maximum 7,4%. Nu ar fi corect să anunţăm ce solicitare am făcut noi cu privire la creşterea pensiilor”, a declarat ministrul Muncii despre majorarea pensiilor.

Când s-a discutat ultima oară despre pensii

La 27 ianuarie 2021, Raluca Turcan s-a întâlnit cu reprezentanții principalelor structuri sindicale din educație. S-a discutat şi despre proiectul de modificare a legii salarizării din sistemul public.

Schimbarea ar urma să genereze predictibilitate și să elimine discrepanțele existente în acest moment.

„Din păcate, Legea salarizării unitare a devenit profund neunitară. O echipă din minister lucrează deja la corectarea acestei legi.

Cred că într-un termen de două, trei săptămâni vom avea un prim draft pe care să vi-l transmitem și de la care îmi doresc să începem să lucrăm împreună”, a declarat ministrul Muncii și Protecției Sociale.

Legea salarizării în sistemul educaţional

Reprezentanții sindicatelor au subliniat că actuala lege a salarizării nu se aplică corect în sistemul educațional.

Despre sistemul de pensii, discuțiile au vizat direcțiile de reformă care sunt analizate în cadrul grupului de lucru interinstitutional. Obiectivul final a fost obținerea unei propuneri de modificare a legii pentru reașezarea sistemului pe baze echitabile.

„Nu în ultimul rând, discuțiile cu reprezentanții sindicatelor au vizat situația copiilor din mediile vulnerabile și identificarea de noi moduri de intervenție pentru a le acorda sprijin în continuarea parcursului educațional”, se arată pe mmuncii.ro.