Este siderant să vezi, în anul 2016, într-o ţară membră a Uniunii Europene că autorităţile bâjbâie incapabile să identifice sursa îmbolnăvirii şi să elimine pericolul care pândeşte şi acum pe toată lumea.

Ba mai mult, pentru că au comunicat prost şi fără să aibă rezultate clare, au mai şi distrus un mic brand local.
Autoritatea Sanitară Veterinară şi pentru Siguranta Alimentelor pur şi simplu este inexistentă într-o problemă gravă ce ţine exact de securitatea alimentară.

Desigur, dacă îi îtrebi ce fac, îţi oferă o tonă de explicaţii, scuze şi răspunsuri. În practică instituţia aceasta funcţionează fără niciun rezultat concret după foarte mult timp de la apariţia primului caz şi asta este extrem de grav.

Situaţia în care ne aflăm este produsă de un fenomen care paralizează foarte multe dintre instituţiile statului. Este o boală care afactează sisteme vitale ale statului, provenită din mentalitatea comunistă care impunea ca partidul să fie „în toate”.

Pentru că nu am lustrat comuniştii şi securiştii după 1989, aceştia au construit statul cu aceleaşi metehne păcătoase. Partidul, indiferent cum s-a numit el când a exercitat Puterea, a împins în instituţii tot felul de politruci incompetenţi. La fiecare rocadă au ajuns pe funcţii oameni şi mai proşti plasaţi acolo numai pe criteriul obedienţei şi disponibilităţii de a face orice pentru a strânge bani.  

Direcţiile judeţene Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor au fost doar ciosvârte pe care partidele le-au tranşat din ospăţul Puterii. Politrucii decişi să folosească aceste funcţii pentru a stoarce cât mai mulţi bani destinaţi averii personale şi campaniilor electorale au înlocuit încet profesioniştii din acest domeniu.

Oamenii capabili care au rămas în sistem au constatat, an după an, cum ajung să fie conduşi de şefi tot mai corupţi şi incompetenţi şi mulţi dintre ei au plecat scârbiţi din sistem, din acest motiv.

Este un cerc vicios care a deşertificat instituţiile cu fiecare schimbare de putere care aducea politruci şi mai incompetenţi sau corupţi la şefia direcţiilor judeţene ale majorităţii instituţiilor statului.

Astfel, după 26 de ani de politizare excesivă şi nocivă, am ajuns unde suntem acum. Am ajuns în situaţia în care o instituţie nu mai funcţionează, de facto, pentru că oamenii comperenţi au fost alungaţi din ea ca să se facă loc proptelor politice şi politrucilor incompetenţi dar extrem de obedienţi.

Combaterea corupţiei, la momentul producerii ei sau după ce corupţii au luat banii, este foarte importantă. La fel de importantă este însă şi identificarea unei soluţii care să stopeze plasarea politrucilor în instituţii şi să favorizeze avansările pe criterii de competenţă.  

Astăzi constatăm sideraţi că ne mor bebeluşii fără ca statul să fie capabil să ne ofere o explicaţie pentru că instituţia responsabilă nu mai funcţionează în realitate. A încetat să mai servească scopului pentru care a fost înfiinţată pentru că prea mult timp a fost transformată în vacă de muls pentru politrucii puşi acolo ca să umple vistieriile partidelor.

Dacă oamenii promovează, în orice domeniu, pentru motive care nu au legătură cu competenţa din acel domeniu, este inevitabil momentul când instituţia va ajunge să nu mai fie capabilă să-şi atingă scopul. 

Acesta este un cancer extrem de periculos.