Când va ninge în România. Prognoza meteo pentru iarna 2023-2024

Când va ninge în România. Prognoza meteo pentru iarna 2023-2024 Sursa foto Arhiva EVZ

Când va ninge. Prognoza meteo pentru iarna 2023-2024. Administrația Națională Oceanică și Atmosferică din Marea Britanie a emis prima prognoză meteo pentru iarna 2023-2024. Fenomenul meteorologic El Niño revine în Europa.

Prognoza meteo pentru iarna 2023-2024. Administrația Națională Oceanică și Atmosferică din Marea Britanie a declarat că există șanse de 95% ca un sezon moderat sau puternic de El Niño să continue până în februarie 2024. România va avea parte de o toamnă blandă. Iarna va fi foarte puțină zăpadă.

În noiembrie și decembrie va fi cu un grad, un grad și jumătate mai cald decât media. Fluctuațiile de temperatură vor fi insesizabile pentru oameni. Decembrie va avea o temperatură medie în România oscilând între 3,8°C (38,8°F) și -2,6°C (27,3°F). Aăpada va fi o raritate în toată Europa, în această iarnă.

Metelorologii europeni prognozează un indice UV scăzut în Europa și în România mai ales în decembrie și ianuarie, când valoarea acestuia va fi sub 1. Perioadele în care va fi senin vor fi rare.

Ne puteți urmări și pe Google News

Evenimentele El Niño durează în mod obișnuit între nouă și 12 luni, dar pot persista timp de ani întregi, atingând punctul maxim între noiembrie și ianuarie.

„Anii El Niño au tendința de a avea un început ușor umed și vestic al iernii (noiembrie-decembrie) și un sfârșit mai rece și mai uscat al iernii (ianuarie-martie) în cea mai mare parte a Europei de Nord”, spune profesorul Adam Scaife, șeful departamentului de prognoză pe termen lung de la Met Office din Marea Britanie.

Prognoza meteo pentru iarna 2023-2024. Iarna va fi urâtă și nu va ninge

Sursa foto: arhiva EVZ

Cum va fi afectată prognoza meteo

În sudul Europei, El Niño poate aduce în general condiții mai umede.Aceasta este o medie a multor cazuri de El Niño și nu este suficient de puternică pentru a determina rezultatul cu certitudine.

„În schimb, El Niño doar schimbă probabilitatea în favoarea acestor rezultate”, adaugă el. „Precipitațiile tropicale declanșează unde la scară planetară care afectează Europa în timpul iernii. Acestea pot porni din Atlanticul tropical, precum și din El Niño din Pacific”, spune profesorul Scaife.

Există și o creștere a șanselor de temperaturi „mai ridicate decât normalul” anul viitor. Ultima dată când un El Niño puternic a avut loc în 2016. Lumea a înregistrat cel mai călduros an din istorie, potrivit Alba24.