Când judecătorii nu pot condamna sistemul care a adus moartea la Maternitatea Giulești…
- Simona Ionescu
- 4 aprilie 2015, 00:00
S-a tras cortina peste cea mai mare tragedie petrecută întrun spital din România în ultimii 50 de ani.
Judecătorii Curții de Apel București au dat sentința finală, au împărțit pedepse pentru cei puși sub acuzare de către procurori și au stabilit ce sume de bani trebuie date de condamnați statului și părinților bebelușilor arși în Maternitatea Giulești. Din păcate, justiția este, de data aceasta, în contradicție cu perceptia societății! Distincția e clară: magistrații invocă legea, opinia publică a făcut apel la spiritul legii, de la bun început, de când a fost arestată doar asistenta care îngrijea bebelușii în acea zi de 16 august 2010.
După cinci ani de la acel nenorocit de incendiu, declanșat de la o priză și un ștecher de calitate proastă, singura care va merge la închisoare pentru moartea a șase bebeluși și rănirea altor cinci este asistenta Florentina Cârstea. A fost condamnată la doi ani și două luni cu executare. Ceilalți responsabili, judecați doar pentru neglijență în serviciu, au primit pedepse cu suspendare. Managerul maternității, dr. Bogdan Marinescu, un distins și eminent profesor de altfel, a fost condamnat la șase luni cu suspendare și la o amendă penală de 6.500 lei; șeful Secției Neonatologie, dr.Adrian Toma, a fost achitat; electricianul Gigel Oprea a primit un an cu suspendare, iar șeful lui, Vasile Dima, directorul Serviciului Tehnic, a fost condamnat inițial la doi ani și opt luni cu suspendare, dar acum e scos din cauză, deoarece a survenit decesul. Statul va primi de la Maternitatea Giulești o amendă penală de 400.000 de lei, iar toți cei găsiți vinovați de către instanță vor plăti familiilor copiilor peste 4 milioane de euro ca despăgubiri.
Aceasta e partea juridică a cazului. Dar adevărul, acea parte ascunsă din sintagma „spiritul legii”, este, de fapt, un perpetuu subiect de discuție și de argumentație, deoarece ceea ce s-a întâmplat în acea vară toridă din 2010 are și alte profunzimi. Active și astăzi. E vorba de sistemul medical sărăcit și de procedurile impuse de manageri personalului sanitar, în lipsa unor fonduri suficiente alocate de stat. E vorba de proastă organizare și chiar de corupție, dacă ne gândim la gestionarea prejudicioasă a resurselor financiare. Pentru aceste lucruri nu răspunde niciodată nimeni, așa cum aproape nimeni nu e găsit vinovat de malpraxis.
Asistenta Florentina Cârstea a lipsit 12 minute din încăperea cu bebeluși, ca să meargă la toaletă. Ușa se închidea ermetic, cu o cartelă magnetică. Pe tură era repartizată o singură asistentă, din lipsă de personal ca urmare a posturilor blocate. Un sistem prost gândit. De către cine? Manager, director tehnic sau era vreo directivă venită de la Ministerul Sănătății?
Ce i s-a întâmplat Florentinei putea să se întâmple oricui. Îngrijea în tură şi câte 17-18 copii prematuri sau în stare critică, mulţi dintre ei ventilaţi mecanic. Procedurile sunt cunoscute, dar nu se pot aplica sută la sută când e vorba de un singur om pe tură”, mi-au spus colegi de-ai Florentinei Cârstea atunci, în 2010. Erau afectați, înțelegeau tragedia familiilor ai căror copii fuseseră arși fiindcă și ei luptau zi de zi pentru salvarea vieților, dar erau nemulţumiţi de faptul că „sistemul nu va fi trimis în judecată alături de Flori pentru cele 12 minute în care greşeala ei s-a însumat cu greşelile altora, care vor scăpa nepedepsiţi“.
Am scris mult despre caz și în 2010, am urmărit derularea lui. Mi s-a părut nedrept si abuziv gestul procurorului de a o ține arestată două luni doar pe această femeie, căreia conducerea instituției nu i-a asigurat o dublură, lăsând-o singură cu atâția copii ce necesitau o îngrijire specială. Scriam atunci, susțin și azi, și cred că judecătorii au luat în calcul și acest aspect atunci când au condamnat-o pe asistentă la doar doi ani și două luni: dacă în acele momente, în loc să se ducă la toaletă, asistenta Florentina Cârstea era chemată la sala de nașteri ca să preia un nounăscut (se întâmplă frecvent asta)? Oare cine mai mergea la închisoare în această situație? Era specificat în vreun act intern că unica asistentă nu are voie să părăsească incinta în nicio situație?
Întrebări sunt multe și despre incendiu și despre responsabilitatea personalului tehnic. Expertiza oficială a arătat că ștecherul de la aparatul de aer condiționat din salon și priza în care acesta era băgat s-au încins și au luat foc. Erau ascunse în spatele unui dulap. Apoi cablul a acționat ca un fitil, conducând incendiul la aparatul de aer conditionat. De aici focul s-a extins rapid la mobilier, iar metalul a început să se topească și să picure, arată expertiza tehnică. Dacă ar fi fost în încăpere, asistenta ar fi putut da telefon la 112, ar fi strigat după ajutoare, dar nu ar fi putut scoate toate pătuțurile cu copii, n-ar fi reușit să-i deconecteze pe prea mulți de la sistemele de ventilație și e posibil chiar să fi leșinat din cauza fumului care a inundat rapid încăperea. Iar pentru toate cele semnalate de experți, șeful Serviciului Tehnic și electricianul au fost evaluați cu blândețe și condamnați cu suspendare! În litera legii, dar nu și în spiritul ei! ”Sistemul”, guvernat politic, n-a putut fi condamnat.
Opiniile exprimate în paginile ziarului aparțin autorilor.