Se face sau nu recalcularea pensiilor? Marius Budăi, noi promisiuni

Se face sau nu recalcularea pensiilor? Marius Budăi, noi promisiuni Pensie. Sursa foto: arhiva EVZ

De ani de zile se tot vorbește despre recalcularea pensiilor în vederea rezolvării inechităților din sistemului de pensii. Până în prezent au fost doar vorbe goale, iar ministrul Marius Budăi vine cu noi promisiuni.

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a anunțat sâmbătă că atunci când va fi gata noua lege a pensiilor în forma actualizată, va înceape recalcularea pensiilor. „Suntem în construcție pe această lege. Până la finalul trimestrului I din 2023 va fi gata Legea”, a spus Marius Budăi.

Guvernul lucrează acum la o nouă lege a pensiilor, aceasta fiind o parte a reformelor asumate prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Marius Budăi: Suntem în această perioadă cu preluarea datelor în format electronic

Marius Budăi a explicat că recalcularea pensiilor ar putea fi demarată chiar de anul viitor, însă trebuie să fie elaborate anumite norme de aplicare a noii legi a pensiilor, dacă va fi neapărat o nouă lege.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Nu știu dacă va fi neapărat o nouă formulă de recalculare, nu știu dacă va fi neapărat o nouă lege. Noi am zis și în programul de guvernare că vom pleca de la analiza Legii 127. despre care mulți specialiști spun că este o lege bună.

Vom corecta ce avem de corectat acolo, așa cum s-a asumat, și cu siguranță până la final de trimestru I va fi gata această lege. Noi deja suntem în această perioadă cu preluarea datelor în format electronic.

Pregătim terenul, astfel încât în momentul în care avem Legea, și calendarul în cadrul legii, cu siguranță vom trece la aplicare (n.r. la recalculare). Lucrăm, suntem în parametri”, a declarat ministrul Muncii.

Cum se va face recalcularea pensiilor în 2023

În primul rând vor fi recalculate cele aproximativ 5 milioane de pensii. Urmează să vedem şi pe ce formulă se va face această recalculare. Sunt voci în Ministerul Muncii care susţin ca în calcul să fie introdus şi acordul global, sporurile şi primele primite de angajaţi. Asta înseamnă automat că pensia va fi mult mai mare după această recalculare.

În acelaşi timp se doreşte a fi făcută o diferențiere clară între pensia socială şi pensia contributivă pentru cei care au avut salarii mici. De exemplu, persoanele care au muncit peste 15 ani şi au contribuit la sistemul de pensii să primească o bonificaţie.

În România sunt 4.794.670 de pensionari, iar pensia medie lunară este de 1.733 de lei, conform datelor oferite de Casa Naţională de Pensii Publice pentru luna iulie 2022, potrivit antena3.ro.