Când doi se ceartă, câştigă Băsescu. Războiul intern din UNPR ajută PMP
- Razvan Gheorghe
- 16 aprilie 2017, 17:45
După ce l-au mazilit pe ex-senatorul Marian Vasiliev de la cârma UNPR – în urmă cu mai bine de o săptămână, la Hotelul Caro Bucureşti, cu prilejul unei Conferinţe Naţionale –, ex-vicepremierul Gabriel Oprea şi fostul deputat Ion Răducanu au dat înapoi cu rapiditate, speriaţi de spectrul unor noi probleme în instanţă.
Concret, potrivit surselor EVZ, nimeni din noua garnitură de conducere a UNPR (oameni apropiaţi lui Gabriel Oprea) nu a depus la tribunal o solicitare de modificare a Registrului partidelor politice, în sensul stipulării lui Ion Răducanu ca nou lider al grupării, în condiţiile în care avocaţii lui Marian Vasiliev şi-au pregătit deja documentaţia aferentă unei contestaţii şi aşteaptă, cu interes, mutarea generalului.
Băsescu şi PMP, marii câştigători
În realitate, debarcarea lui Marian Vasilev (ales prin votul unui congres) de la şefia UNPR îl ajută, indirect, pe Traian Băsescu, în condiţiile în care mult întârziata fuziune PMP-UNPR este blocată în instanţă, de nu mai puţin de opt luni, chiar de fostul senator, care a fost primul contestatar al procedurii. O înlocuire a lui Vasiliev cu Răducanu ar putea facilita, finalmente, deblocarea situaţiei şi împlinirea fuziunii PMP-UNPR, care presupune şi o serie de clarificări de factură doctrinară.
Ciondăneli doctrinare
Potrivit aceloraşi surse, Ion Răducanu (în pofida faptului că e fost deputat PSD) flutură în prezent ideea unei modificări doctrinare a grupării, în sensul trecerii de la centru stânga („confesiune” precizată în Statut) la centru dreapta. De partea cealaltă a baricadei, Vasiliev militează pentru o apropiere de PSD prin intermediul căruia speră o viitoare afiliere la Internaţionala Socialistă.
O intenţie veche
Facem precizarea că UNPR demarase procedura de aflilere la Internaţională încă din 2015, dar marasmul grupării a provocat îngroparea oricăror tratative, care iniţial s-au purtat, oricum, prin intermedierea PSD. Facem precizarea că, potrivit statutului, preşedintele grupării reprezintă UNPR în relaţiile cu Internaţionala Socialistă. La polul opus, PMP este o formaţiune de centru drepta membră a PPE.
Culisele războiului intern
Un lider UNPR a dezvăluit, în exclusivitate pentru EVZ, care este starea de spirit din sânul grupării. „Tensiunile au izbucnit în urmă cu o lună, când Gabriel Oprea a decis să-l schimbe pe Vasiliev cu Răducanu. Conferinţa Naţională de la Hotelul Caro a fost aranjată de general, care a telefonat personal în teritoriu pentru a se asigura de prezenţa anumitor lideri care conduc organizaţii-cheie. Totuşi, Oprea şi Răducanu caută o soluţie juridică de împachetare a debarcării lui Vasiliev, întrucât procedura nu a respectat întocmai Statutul, iar fostul senator este cunoscut drept un procesoman înrăit”, ne-a explicat sursa citată.