Cancerul de testicule se poate vindeca

Cancerul de testicule se poate vindeca

Romanii descopera insa tarziu boala, pentru ca nu ii recunosc semnele.

Ciclistul Lance Armstrong a castigat de trei ori Turul Frantei dupa ce i s-a pus diagnosticul de cancer testicular, o afectiune rara, despre care barbatii nu vorbesc.

Desi a descoperit boala intr-un stadiu avansat, cand celulele maligne avansasera la plamani si la creier, sportivul a reusit sa se vindece datorita unui tratament agresiv de chimioterapie. Ulterior, a infiintat o fundatie prin intermediul careia si-a propus sa ajute bolnavii de cancer.

Tumorile, omorate de citostatice

Oncologii romani spun ca aceasta forma de cancer este rar diagnosticata si la noi, pentru ca barbatii se tem sa mearga la doctor, nu recunosc ca au o problema, nu-i cunosc semnele si amana consultul medical.

„Primele semne care ar trebui sa le dea de gandit sunt umflaturile aparute la nivelul testiculelor, durerile si roseata. Uneori este vorba doar despre o simpla inflamatie a testiculelor, care cedeaza tratamentului cu antibiotic, alteori poate fi un cancer in forma incipienta”, specifica oncologul Florin Bacanu de la Spitalul „Sf. Maria” din Bucuresti.

Medicul spune ca din trei barbati diagnosticati cu acest tip de cancer unul moare. „Daca ar veni devreme la medic, ar avea sanse bune de vindecare. 95% dintre cancerele testiculare se vindeca. Este vorba despre niste tumori care se lasa omorate de citostatice”, adauga oncologul.

Ecografiile se numara printre metodele de diagnostic

Orice umflatura care apare nu trebuie tratata cu indiferenta, sugereaza medicii, iar vizita la specialist se face in prima saptamana in care au aparut semnele. Cei care pot pune un diagnostic exact sunt medicii urologi.

„Examenul medical consta in palparea testiculelor si in efectuarea unei ecografii. Daca in urma acestora vor exista banuieli, se prescriu si teste de sange, numite markeri tumorali”, explica medicul.

Testele de sange urmaresc prezenta unor substante specifice, care pot sugera existenta celulelor maligne (alfafetoproteine, betaHCG etc.). Ele se fac in toate spitalele mari din Bucuresti si din tara.

Nu folositi in exces laptopul

Mai expusi cancerului de testicule sunt barbatii care au facut oreion in adolescenta, cei care folosesc in exces laptopul, cei care au suferit lovituri puternice la nivelul testiculelor.

Si defectele genetice (cromozomi in plus) sau cele care tin de embriogeneza (dezvoltarea intrauterina a fatului) pot fi o cauza. „Cand testiculele nu coboara din abdomen sau coboara partial, riscul de cancer poate fi mai mare”, sugereaza doctorul Florin Bacanu.

Cancerul de testicule se trateaza chirurgical (organele bolnave sunt indepartate pe cale inghinala) si prin chimioterapie. „Tratamente pentru acest tip de cancer se gasesc si in Romania si sunt accesibile bolnavilor. Sunt insa pacienti care nu mai apeleaza la medic pentru prescrierea acestora”, avertizeaza oncologul Florin Bacanu.

In SUA, sunt diagnosticate anual aproape 9.000 de cazuri noi de cancer testicular, iar in Franta, in jur de 1.500. La noi, nu exista un registru pentru cancere, dar medicii oncologi spun ca au cam doua astfel de cazuri pe an.

Ne puteți urmări și pe Google News