Cancerul de colon face ravagii în rândul tinerilor. Ce spun specialiștii. „Foarte multă lume se sperie”

Cancer Sursa: Feng Yu | Dreamstime.com

Chirurgul Florin Grama a declarat că din ce în ce mai mulți tineri se îmbolnăvesc de cancer la colon. Specialistul a explicat care sunt primele simptome, dar și care sunt tratamentele împotriva acestei boli crunte.

Chirurgul Florin Grama a explicat cum apare cancerul la colon și care sunt complicațiile pe care această boală le poate aduce. Cu toate astea, el a precizat că există tratamente potrivite. „Dacă am fost diagnosticați cu cancer și dacă am fost tratați corect trebuie să respectăm niște principii oncologice.

Foarte multă lume se sperie atunci când primește acest diagnostic din cauza faptului că ar putea avea un anus contra naturii, din cauza complicațiilor sau din cauza faptului că tumora ar fi prea jos”, a spus medicul Florin Grama, miercuri, în cadrul rubricii Sfat de Sănătate. Medicul a mai declarat că acest tip de cancer se poate vindeca, dar că pacienții trebuie să meargă de urgență la un control. Un alt aspect foarte important de urmărit în cancerul colorectal sau în orice altă boală oncologică pe care o tratăm, este obţinerea unei eficacităţi oncologice maximale.

Cancerul la colon

E important să scoatem tumoarea şi ganglionii, dar şi să asigurăm o rezecție corectă, astfel încât să favorizăm vindecarea. În secolul 21, mai sunt urmărite şi aspectele funcţionale. Pe pacient îl interesează pe cât posibil evitarea anusului contra naturii şi prezervarea sfincterului anal. Totodată, mai sunt şi rezervarea nervilor pelvin, care se află în jurul rectului.

Cu toate astea, tehnicile chirurgicale moderne permit prezervarea anusului contra naturii din ce în ce mai mult. Adică rata amputațiilor de rect a scăzut. Tumorile situate foarte aproape de orificiul anal ne permit să prezervăm sfincterului anal şi să fim eficienţi oncologic.

Sursa: arhivă EVZ

Medicii mai spun că mulți pacienți se confruntă cu trauma diagnosticului şi trauma sechelofuncționale care decurg din tratamentul oncologic sau chirurgical.

Cum scăpăm de cancerul la colon

Dacă avem orice simptomatologie care implică o tulburare digestivă precum: balonări, meteoriţi, dureri abdominale, tulburări de tranzit intestinal, fie produse patologice, sânge, mucus în scaun, să mergem să facem un consult la medicul specialist. Pe de altă parte, dacă ne apropiem de vârsta 45-50 ani trebuie să facem o colonoscopie. Din păcate, frecvența cancerului de colon creşte în rândul tinerilor anual, undeva în jur de 3 %.

Această afecțiune apare și din cauza stilului de viață. „Probabil este rezultatul stilului de viaţă, a regimului alimentar, al consumului de alimente înalt procesate, precum: mezeluri, carne roşie sau alimente de tip fast-food. Ceea ce este mai de speriat, este că formele care apar la tineri sunt mai agresive, pentru că ele înving o imunitate aparent mai puternică.

Sunt forme mai agresive, iar de multe ori tinerii neglijează simptomatologia pe principiul că sunt tineri şi nu li se poate întâmpla nimic”, a mai explicat medicul Florin Grama în emisiunea difuzată pe Antena 3.