Peste 13.000 de britanici sunt diagnosticaţi, anual, cu melanom, arată statisticile Cancer Research UK. În anii 1970, se înregistrau nu mai mult de 1.800 de cazuri de cancer de piele pe an. Explozia de cancere de piele este pusă pe seama expunerii tot mai mari la soare, ca urmare a creşterii popularităţii vacanţelor în locuri exotice, dar şi expunerii prelungite la solar, relatează bbc.co.uk.

„Din anii 1970 şi până în prezent, incidenţa melanomului a crescut mai mult decât în cazul oricărui alt tip de cancer. Vacanţele în ţările calde au devenit tot mai accesibile, iar solarele sunt larg răspândite de atunci”, atrage atenţia Nick Ormiston-Smith, oficial Cancer Research.  

Melanomul este, în prezent, al cincilea cel mai frecvent tip de cancer, provocând anual 2.000 de decese în Marea Britanie. Arsurile solare repetate cresc semnificativ riscul de cancer cutanat, iar categoriile cele mai vulnerabile sunt persoanele cu piele foarte deschisă la culoare şi un număr mare de aluniţe, dar şi cele cu istoric familial de cancer de piele.

Vestea bună este că, descoperit în faze incipiente, melanomul are cea mai mare rată de supravieţuire dintre toate celelalte forme de cancer: opt din zece bolnavi pot învinge boala. Din nefericire, acest tip de cancer este, de foarte multe ori, asimptomatic, fiind descoperit în stadii destul de avansate.