Cancerul colorectal ucide, anual, 7.000 de români. Care sunt măsurile de prevenție

Cancerul colorectal ucide, anual, 7.000 de români. Care sunt măsurile de prevenție Sursa foto: Arhiva EVZ

De la an la an, numărul cazurilor de cancer colorectal crește considerabil. Rata de diagnosticare este 13.000 de cazuri noi, din care aproximativ 7.000 de sunt letale.

Cancerul colorectal. Președintele Consiliului Științific al Programului de Screening pentru Cancer Colorectal, prof. dr. Cristian Gheorghe avertizează asupra faptului că numărul pacienților ar urma să crească cu 80% până în 2024.

Cancerul colorectal, statistici

Motivul care stă la baza numărului de cazuri constă în absența metodelor de identificare (screening) a cancerului Colorectal. În fiecare an mor 7.000 de pacienți din cauza cancerului colorectal dintr-un număr total de 13.000. Observăm astfel că rata de deces este mai mare de 50%. Și asta pentru că unitățile spitalicești dedicate nu sunt dotate cu tehnica necesară depistării afecțiunii în stadiile incipiente.

”În absenţa screeningului în populaţia generală, numărul de cazuri va creşte cu 80% până în 2024”, avertizează prof. dr. Cristian Gheorghe, preşedintele Consiliului Ştiinţific al Programului de Screening pentru Cancerul Colorectal.

Ne puteți urmări și pe Google News

Concluzia profesorului vine după ce un proiect-pilot de screening pentru această afecțiune s-a desfășurat în patru regiuni, Bucureşti-Ilfov, Muntenia-Sud, Sud-Est şi Sud-Vest. Proiectul desfășurat în regiunile amintite a vizat 200.000 de persoane cu vârsta între 50-74 de ani. Mai bine de jumătate dintre subiecți fac parte din grupuri vulnerabile, potrivit datelor furnizate de platforma cancer-plan.ro.

cancer

Sursa: arhiva EVZ

Obiectivele progamului-pilot

Proiectul-pilot a avut ca obiectiv dezvoltarea cadrului de implementare a unui program național de screening. Program organizat pe baze populaționale la recomandarea Consiliului Uniunii Europene privind screeningul pentru cancer şi implementarea ghidurilor europene pentru asigurarea calităţii în programele de identificare pentru cancerul colorectal. Finalitatea proiectului pilot constă în facilitarea accesului la serviciile medicale preventive pentru toate clasele sociale.

„În absenţa screeningului în populaţia generală, numărul de cazuri va creşte cu 80% până în 2024. Este demonstrat că 60% din mortalitatea prin cancer colorectal ar putea fi prevenită prin programe de screening. Diagnosticat în stadii precoce, cancerul colorectal este curabil.

Poate fi prevenit prin rezecţia endoscopică a polipilor adenomatoşi, leziuni premaligne, diagnosticate la persoane simptomatice sau asimptomatice în condiţiile screeningului”, a explicat prof. dr. Cristian Gheorghe, preşedintele Consiliului Ştiinţific al Programului de Screening pentru Cancerul Colorectal.

Programul este finanțat de Consiliul Uniunii Europene

Finanțarea programului pilot de screening pentru pacienții care suferă de cancer colorectal este asigurată prin Fondul Social European, Programul Operațional Capital Uman.

Dr. Alexandru Rogobete, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii a explicat la rândul lui că pacienții se prezintă la spital când deja este prea târziu. Tocmai de aceea, subliniază oficialul român, educarea populație în acest sens este extrem de importantă.

„Avem rezultate extraordinare din care putem învăţa ceva, pentru a putea îmbunătăţi următoarele proiecte din fonduri europene nerambursabile, cum ar fi cele din Programul Operaţional Sănătate.  În următoarea etapă programatică ar putea continua aceste proiecte la un alt nivel. (…).

Însă trebuie să investim în educarea populaţiei. Oamenii trebuie să înţeleagă că screeningul poate salva vieţi, la un moment dat. De foarte multe ori, pacienţii vin la spital când nu se mai poate face nimic”, a explicat dr. Alexandru Rogobete, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii.