Alertă în lumea medicală. Leacul care mai rău imolnăvește. Descoperirea care a dat peste cap totul

Alertă în lumea medicală. Leacul care mai rău imolnăvește. Descoperirea care a dat peste cap totul

O terapie hormonală folosită în tratamentul pentru cancer de prostată la bărbaţi a fost asociată cu un risc crescut de apariţie a demenţei, potrivit unui nou studiu preluat joi de Press Association.

Această terapie de deprivare androgenică (ADT) suprimă hormonii masculini şi este utilizată în tratamentul pentru cancer de prostată aflat în diferite stadii, fiind administrată sub forma unor injecţii sau implanturi, tablete sau prin intervenţie chirurgicală.

Cercetarea, cel mai amplu studiu pe această temă realizat în Statele Unite, a monitorizat aproape 155.000 de bărbaţi cu o vârstă medie de 74 de ani şi a ajuns la concluzia că cei care au primit acest tratament prezintă un risc cu 20% mai ridicat de a dezvolta oricare dintre formele de demenţă.

Studiul a pus totodată în evidenţă un risc cu 14% mai ridicat de apariţie a bolii Alzheimer în comparaţie cu bărbaţii care nu au primit terapia ADT.

La studiu au participat persoane cu vârsta peste 66 de ani, diagnosticate cu cancer de prostată localizat sau în stadiu avansat în perioada 1996-2003. Cercetătorii au realizat o nouă evaluare a pacienţilor în 2013, după o perioadă de monitorizare de cel puţin 10 ani după stabilirea diagnosticului.

Dintre cei 154.089 pacienţi de sex masculin participanţi la studiu, 62.330 au primit terapia ADT într-un interval de doi ani de la diagnosticare. Studiul, publicat în revista JAMA Network Open, a constatat că riscul a continuat să crească odată cu mărirea dozei de ADT.

Autorul principal al studiului, Ravishankar Jayadevappa, cercetător asociat la Facultatea de Medicină Perelman din cadrul Universităţii Pennsylvania, a precizat că medicii ''trebuie să evalueze cu atenţie riscurile şi beneficiile pe termen lung'', pe care le presupune această terapie, scrie Agerpres.

 

 

Ne puteți urmări și pe Google News