Cancer rectal: recuperare completă la unul din patru pacienți chiar și fără intervenții chirurgicale

Cancer rectal: recuperare completă la unul din patru pacienți chiar și fără intervenții chirurgicale/Sursa foto: Arhiva EVZ

Cancer rectal - recuperare completă la unul din patru pacienți, chiar și fără intervenții chirurgicale, a constatat un studiu al medicilor italieni.

Recuperare după cancer rectal, fără operație

Este un pas înainte extrem de important cel făcut de un studiu efectuat integral în Italia, promovat și realizat de Spitalul Niguarda din Milano, care a fost prezentat în cadrul simpozionului prezidențial, cea mai importantă sesiune a congresului anual al Societății Europene de Oncologie Medica (ESMO), care a avut loc la Barcelona.

Cercetarea a implicat o populație de pacienți deosebit de „delicată”, cei cu cancer rectal local în stadiu avansat pentru care astăzi tratamentele presupun un mix de chimioterapie, radioterapie și chirurgie care au consecințe grave asupra vieții cotidiene a pacienților, inclusiv în ce privește incontinența, disfuncție sexuală și infertilitatea.

Noi cercetări au arătat însă că operația cu stomă permanentă poate fi evitată (a fi ostom înseamnă a fi incontinent și a trăi cu pungi speciale adezive pentru colectarea fecalelor) fără a compromite șansele de recuperare ale pacienților sau a-i expune la riscuri mai mari de recidivă a tumorii.

Studiul «No cut»

Studiul „No cut” (la care au participat, alături de Spitalul Niguarda, Institutul European de Oncologie din Milano, Institutul de Oncologie Veneto din Padova și Spitalul Papa Giovanni XXIII din Bergamo) a înrolat 180 de pacienți cu cancer rectal avansat local, a căror terapie standard presupunea chimio-radioterapie, chirurgie rectală urmată de chimioterapie preventivă (adjuvantă) post-chirurgicală pentru a reduce riscul de recidivă.

«Am vrut să investigăm eficacitatea unei căi de tratament care ar putea păstra integritatea rectului, garantând în același timp aceleași niveluri de vindecare și siguranță oferite de intervenția chirurgicală. Protocolul a presupus administrarea preventivă a unei terapii mai intense, constând într-o primă fază de chimioterapie urmată de o a doua intensificată cu radioterapie.

Ulterior, dacă la reevaluarea clinică instrumentală (cu examen rectal, imagistică prin rezonanță magnetică nucleară, endoscopie rectală cu ultrasunete și biopsie) se evidenția o remisie clinică completă a bolii, pacientul putea evita intervenția chirurgicală rectală, fiind supus în schimb unei supravegheri active cu controale stricte de-a lungul timpului" - explică Alessio Amatu, medic oncolog la Niguarda care a prezentat datele la conferința spaniolă.

Rezultatul, prezentat pentru prima dată la ESMO, a fost că unul din patru pacienți a obținut o remisie clinică completă care s-a menținut în timp, evitând intervenția chirurgicală și deci și stoma, cu un avantaj enorm pentru calitatea vieții.

Mii de oameni diagnosticați anual cu cancer rectal

„Obiectivul principal a fost atins și este pozitiv pentru că după 30 de luni supraviețuirea participanților care nu au fost operați a fost de 97% și nu au avut metastaze. Un rezultat mult mai favorabil decât se aștepta”, comentează Salvatore Siena, director de Oncologie la Spitalul Niguarda din Milano și investigator principal al studiului „No cut”.

În fiecare an aproximativ 9 mii de persoane din Italia sunt diagnosticate cu cancer rectal, mai răspândit în rândul persoanelor cu vârsta cuprinsă între 60-70 de ani, în special de sex masculin, dar de ani de zile s-a înregistrat o creștere progresivă a cazurilor şi la populația sub 50 de ani, așa cum se întâmplă și în cazul cancerului de colon.

Cancerul rectal este greu de tratat tocmai din cauza zonei corpului în care apare, motiv pentru care este important să facem tot posibilul pentru a-l preveni. De aceea este crucial să fie urmărit în centre cu experiență de o echipă multidisciplinară, formată din mai mulți experți, care evaluează cu atenție diferite aspecte înainte de a alege dintre posibilele opțiuni terapeutice” – comentează Filippo Pietrantonio, director de oncologie medicală gastroenterologică la Fundația Națională IRCCS, Institutul de Cancer din Milano și membru al consiliului de conducere al Asociației Italiene de Oncologie Medicală (Aiom).

(Articol de Vera Martinella; Il Corriere della Sera; Traducerea: Cătălina Păunel, RADOR RADIO ROMANIA)