Cel mai otrăvitor preparat din lume. O singură porție poate duce la cancer

Cel mai otrăvitor preparat din lume. O singură porție poate duce la cancer Cancer. Sursa foto. Pixabay

Cancer de ficat dacă mănânci o singură îmbucătură din acest fel de mâncare. Este „ucigașul tăcut” care omoară anual 20.000 de oameni.

Cancer de ficat. Alimentele pe care le consumăm pot avea consecințe grave. În Thailanda, există o preocupare majoră legată de un preparat care a fost asociat cu riscul de cancer de ficat. O singură îmbucătură din acest fel de mâncare este atât de mortală, încât se crede că este motivul pentru care 20.000 de oameni mor în Thailanda în fiecare an.

Cancer de ficat dacă mănânci o porție din acest preparat

Este vorba despre „koi pla”, un fel de mâncare popular în provincia Khon Kaen, dar cu un potențial devastator asupra sănătății. Această mâncare implică pește crud tocat mărunt, amestecat cu ierburi, condimente și suc de lămâie. Cu toate că este apreciat de milioane de thailandezi, koi pla ascunde un pericol grav: viermii plați paraziți, sau flukes vii, care trăiesc în pește.

Acești paraziți sunt endemici pentru peștii de apă dulce din regiunea Mekong, ceea ce face ca provincia Isaan să aibă una dintre cele mai ridicate rate de colangiocarcinom, sau cancer al căilor biliare, din lume. Numeroase cazuri de deces din cauza cancerului la ficat au fost atribuite consumului de koi pla.

Ne puteți urmări și pe Google News

Această boală a fost numită „ucigașul tăcut”

Dr. Narong Khuntikeo, un chirurg de ficat din Thailanda, încearcă să convingă oamenii să renunțe la această mâncare, după ce și-a pierdut ambii părinți din cauza cancerului la ficat provocat de koi pla. El a subliniat gravitatea problemei, numind această boală „ucigașul tăcut”, cu șanse scăzute de supraviețuire fără tratament rapid.

Animal, Peşte, Koi, Asemănător CrapuluiCancer de ficat dacă mănânci o porție din acest preparat. Sursa foto. Pixabay

Dr. Khuntikeo și o echipă de cercetători au testat localnicii timp de patru ani pentru a depista prezența parazitului folosind ultrasunete și teste de urină. Rezultatele au arătat că până la 80% dintre persoanele din unele comunități au ingerat acest parazit periculos.

Cancer de ficat din cauza consumului de koi pla

În prezent, eforturi sunt depuse pentru a educa publicul cu privire la riscurile asociate cu consumul de koi pla, inclusiv un program școlar care îi învață pe copii despre aceste pericole. Cu toate acestea, dr. Khuntikeo recunoaște că convingerea generației mai în vârstă să renunțe la acest preparat este o sarcină dificilă.

Deși unii oameni susțin că gătirea peștelui poate distruge gustul autentic al mâncării, expertul în sănătate insistă că sănătatea trebuie să primeze. El spune: „Ei vor spune: Oh, ei bine, există multe moduri de a muri, dar eu nu pot accepta acest răspuns”, scrie atlas-geografic.