Leacul pentru CANCER este cunoscut din 1970. El se numește IMUNOTERAPIE
- Sandra Săl ăgean
- 18 iunie 2018, 00:00
Ce trebuie să știe orice român diagnosticat cu boală nemiloasă.
Așa cum antibioticul nu ucide toate bacteriile, imunoterapia nu vindecă toate cancerele. Dar, la momentul actual, aceasta este o cale foarte eficientă de a lupta cu nemiloasa boală. În scurt timp, perfecționarea acestui tip de tratament ar putea însemna viață pentru foarte mulți pacienți care suferă nu doar de cancere, ci și de multe alte boli.
Complexitatea acestei terapii, prețul ei și lipsa unor oncologi români specializați în a o aplica alcătuiesc piedici serioase, dar temporare.
Imunoterapia va fi, în viitorul apropiat, ceea ce toți consideram a fi utopic: un leac pentru cancer, pentru boli asociate cu sistemul imunitar sau un factor care să permită cronicizarea acestor boli, făcându-le tolerabile și nu mortale sau chinuitoare, susțin specialiștii în imunologie. Nu doar ei, dar și medici din diferite specialități care încep să se familiarizeze cu perspectiva terapeutică imunologică.
Un tratament complex
„Imunoterapie”. Denumirea poate deza măgi din start o minte neantrenată în ale medicinei și chiar și a unui medic dintr-o specialitate care nu se întâlnește prea des cu probleme oncologice. Asocierea dintre „imuno” de la imunitate și „terapie” creează confuzii.
Foarte mulți pacienți, dar și unii medici aflați în afara cunoașterii științifice actualizate, când aud de imunoterapie, se duc cu gândul la terapiile naturiste.Greșit! Pe românește, imunoterapia este un fel de steroid, „umflă mușchii” celulelor imunitare care luptă cu cele canceroase. Dacă o celulă canceroasă se poate divide de o mie de ori, în timp ce celulele „soldat” își păstrează proporția numerică, imunoterapia le ajută pe cele bune să se dividă și ele, să identifice și să le omoare pe primele, cele maligne.
Cum arată o tumoră moartă în urma imunoterapiei? Ca și coaja unei zgârieturi. Tratamentul o necrozează, apoi organismul o elimină.
Diferențe importante
Specialiștii consultați sunt de părere că, din punct de vedere terapeutic, amândouă căile de tratament sunt bune, atât chimioterapia, cât și imunoterapia. De aceea, deseori și în special în cancerele agresive, imunoterapia și citostaticele merg împreună, în aceeași ședință. Astfel, eficiența tratamentului este mai mare.
Nu există un studiu procentual clar, care să spună cu cât la sută este mai bine când cele două merg împreună. Experiența medicală a fiecărui oncolog care a practicat această formă de tratament este un ghid bun pentru decizia finală.
Sistemul după care funcțio nează chimioterapia, în termeni simpli, este următorul: substanța atacă celulele care se divid rapid, caracteristică specifică celulelor canceroase. Din păcate, efectele secundare sunt pe măsura agresivității substanței active. Celulele care se divid rapid în corp sunt și celulele albe, iar chimicalele pot schimba drastic formula sangvină, pielea, părul și pot afecta grav alte organe. Cu cât este mai puternică doza administrată, cu atât sunt mai mari șansele de a distruge mai multe celule canceroase, dar și riscul de a distruge și celulele sănătoase.
De aceea, chimioterapia se face pe linii de tratament. Niciodată nu se începe cu cel mai puternic citostatic, tocmai pentru a nu pune la pământ întregul organism și pentru a avea, totodată, un plan de rezervă în cazul unei recidive. Unele tipuri de cancer au patru linii de tratament, precum cancerul de sân, iar altele au doar o singură linie de tratament, nefiind descoperită încă o formulă care să dea rezultate favorabile: cancerul de căi biliare, unele cancere localizate la nivelul creierului etc.
Efecte secundare
Primele încercări de aplicare a imunoterapiei au fost în anii , 70, când s-au folosit anticorpi policlonali. În prezent se folosesc anumite molecule: în primul rând imunoglobulinele monoclonale, interferonul și interlukeina. Se pot distinge două feluri de imunoterapie: imunoterapia locală, care se aplică rar, și imunoterapia generală, mult mai des folosită. Există deja medicamente imunoterapeutice cu spectru larg care au succese notabile, având în vedere rata scăzută a supraviețuirii în anumite forme de cancer.
Efectele adverse care pot apărea în urma imunoterapiei sunt tolerabile. Pot exista „reacții exagerate sau intense” ale sistemului imunitar, precum alergii apărute brusc, frison și febră, stări de moleșeală, spun specialiștii consultați. Din experiența medicală a oncologilor, efectele adverse ale imunoterapiei dispar în scurt timp.
Tratament pe viață
„Un organism care răspunde imediat la imunoterapie, va răspunde întotdeauna. E un tratament care poate fi făcut pe viață, cronicizând un cancer. Sau îl poate vindeca, iar repetarea tratamentului, la intervalele recomandate de oncolog, are rol de prevenție”, ne-a declarat un medic turc, profesor în chirurgie și transplant.
Să ne vindecăm!
Firește, chiar dacă un vechi proverb spune că sănătatea nu se poate cumpăra cu bani, acest tratament revoluționar are, deocamdată, un preț exorbitant. Oriunde în lume, o ședință de imunoterapie depășește posibilitățile financiare ale unui om de rând. În România s-a aprobat decontarea imunoterapiei în cazurile pacienților cu melanom (cancer de piele), cancer renal și cancer pulmonar. Pentru restul tipurilor de cancer există două soluții: pacientul trebuie să suporte prețul medicamentului sau să se înscrie într-un studiu clinic.
Studiile clinice ar salva foarte multe vieți
Într-un mod simplist, putem compara costurile tratamentului pentru cancer cu prețul construcției unei case. Cheltuielile sunt mult mai mari decât socotelile de acasă, indiferent că beneficiezi de asigurare medicală - și e important de menționat că tratamentul cancerului cu citostatic este gratuit pe toată suprafața Europei, indiferent dacă ești sau nu asigurat.
Un studiu clinic oferă șansa de a beneficia de un medicament pe care statul nu îl decontează pentru acel tip de boală, dar care are efecte pozitive dovedite sau descoperite din faza incipientă de cercetare.
Exemplu: Imunoterapie apli cată în cazul unui cancer de căi biliare (colangiocarcinom). Șansele de supraviețuire cu chimio terapie pe acest tip de carcinom (nu de vindecare) sunt de 5%, după 5 ani. Rezultatele după imunoterapie în urma acestui tip de cancer sunt remarcabile pentru progresul medical, înregistrând și rezultate NED (nedetectarea cancerului în organism) după 5 ani. De asemenea, rezultate la fel de importante s-au înregistrat și în tratarea cancerelor agresive de creier.
● O ședință de imunoterapie poate costa între 3.000 și 15.000 de euro;
● Ședințele se fac o dată sau de două ori pe lună;
● Efectele acestui tratament se simt, din punct de vedere al relevanței terapeutice, după trei luni;
● Tratamentul poate dura între 3 ani și tot restul vieții.
Nu sunteți cobai atunci când intrați în studii clinice!
„În alte țări, imunoterapia se folosește deja în zece indicații. Sunt deja două medicamente care au utilizare largă. Pentru pacienții din România, din păcate, până acum, singura modalitate prin care au putut să beneficieze de această terapie a fost participarea la studii clinice. Norocul a fost că am avut acces la ele pentru că așa am reușit să tratăm în ultimii patru ani cam 300 de pacienți, în Craiova, la Centrul Sf. Nectarie.
Este o cifră importantă pentru că, pe Programul Național, de anul trecut și până în martie 2018, a fost tratat un număr similar de pacienți. Noi am reușit numai în Craiova să tratăm aproape 300. Trialurile clinice sunt o sursă importantă de acces la tratament pentru bolnavii de cancer. Progresul științific este susținut în mod evident, dar pe lângă asta ele oferă și posibilitatea pacienților de a beneficia de un tratament la care nu ar fi avut acces altfel”, declară dr. Michael Schenker, medic primar oncologie medicală, șef Lucrări în cadrul UMF Craiova.
Medicul a spus că pacienții și familiile acestora nu trebuie să aibă nicio reticență legată de studiile clinice pe care le derulează.
„Sunt pacienți care atunci când aud de un studiu clinic se gândesc la experimente, dar nu e chiar așa. Ceea ce facem noi, studiile clinice de fază 2B, 3B și 4B, sunt cu beneficiu terapeutic, exact așa se numesc. Trebuie știut că, prin participarea la aceste studii clinice, astăzi, în Craiova, sunt cel puțin 40 de pacienți care înainte sufereau de boli grave precum melanom malign avansat sau cancere din sfera ORL, cancer gastric, și care acum sunt în viață datorită acestor tratamente”, a conchis dr. Michael Schenker.
Dr. Michael Schenker a prezentat oncologilor din România efectele imunoterapiei
Weekendul trecut, la Craiova s-au întâlnit peste 90 de medici oncologi, la conferința „Imuno-oncologie în tratamentele tumorilor maligne”, organizată de dr. Michael Schenker (foto).
Acesta a aplicat în ultimii ani tratamentul imunoterapeutic în multiple tipuri de cancer, iar rezultatele au fost concludente. Ne-au fost prezentate trei cazuri de cancere foarte agresive, care nu au reacționat pozitiv la citostatic, iar acum sunt într-o semnificativă regresie datorită imunoterapiei (exemplu: tumoră de 5 cm redusă la 9 mm în mai puțin de 6 luni). Astfel de regrese, în aceste tipuri de cancer ale celor trei pacienți, nu sunt consemnate ca fiind posibile în literatura de specialitate în cazul chimioterapiei.
Pentru români, nevoia de studii clinice este presantă. Costurile pentru aceste trialuri sunt suportate de către firmele producătoare de medicamente, scutind astfel statul de imense cheltuieli. Pe lângă gratuitatea tratamentului și investigațiilor pe care o primesc, studiul poate evidenția reușita imunotarapiei în tratarea altor tipuri de cancer decât cele consemnate deja de Casa Națională de Asigurări. Astfel, se poate oferi gratuitate națională în tratarea multor boli prin imunoterapie.