Comisia Europeană nu este de acord cu finanțarea construcției unui gard la frontiera dintre Bulgaria și Turcia. Propunerea a venit din partea cancelarului austriac Karl Nehammer și ar urmări reducerea nivelului de migrație ilegală. Austria s-a opus aderării României și Bulgariei la Spațiul Schengen, la Consiliul JAI din 8 decembrie anul trecut, invocând numărul mare de migranți ilegali care ajung pe teritoriul său.
Comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, a respins solicitarea cancelarului austriac Karl Nehammer de finanţare a construirii unui gard la frontiera dintre Bulgaria şi Turcia. Refuzul a fost motivat de lipsa fondurilor necesare unei astfel de construcții. Discuția s-a purtat înainte de reuniunea informală a miniştrilor de interne din statele UE, care se defășoară la Stockholm. în Suedia.
„În bugetul Uniunii Europene nu sunt prevăzute fonduri pentru aşa ceva. Prin urmare, dacă dăm bani pentru ziduri şi garduri, nu mai rămân bani disponibili pentru alte lucruri”, a spus comisarul european Ylva Johansson.
Cererea venită din partea cancelarului Nehammer a fost reluată și de colegul său de partid, ministrul de interne austriac, Gerhard Karner (ÖVP). Potrivit spuselor sale acest subiect a fost intens discutat, iar în cele din urmă va trebui să se ia o decizie. El a vorbit despre o „mişcare în această chestiune”.
Ministrul de interne austriac a subliniat că mai multe state europene, membre ale UE ar avea nevoie de ajutor la granițele externe ale Uniunii. El a făcut referire la recenta sa vizită de inspecție la frontiera dintre Bulgaria și Turcia.
„Cred că multe ţări ar avea interesul ca această protecţie a frontierelor externe să fie făcută mai robustă. Pentru aceasta ar fi nevoie de susţinere din partea Comisiei Europene în diferite aspecte precum echipament tehnic, dar şi în ce priveşte gardurile”, a afirmat Gerhard Karner.
Cancelarul Karl Nehammer şi ministrul de interne Gerhard Karner s-au deplasat la începutul săptămânii la graniţa bulgaro-turcă.
Cât costă gardul cerut de Austria
Austria s-a opus prin veto la începutul lunii decembrie, la Consiliul JAI, primirii Bulgariei şi României în Spaţiul Schengen. Oficialii de la Viena au invocat problema migrației ilegale, acuzând faptul că migranții care ajung în Austria traversează Bulgaria și România.
Cancelarul Nehammer a cerut investiţii în protecţia frontierelor, o reducere a numărului de migranţi ilegali, precum şi proceduri rapide şi mai multe acorduri de readmisie.
Pentru a construi un astfel de gard, precum cel solicitat de Karl Nehammer, la frontiera dintre Bulgaria și Turcia ar fi nevoie de două miliarde de euro. conform APA.