Canada anunță că urmează să returneze nemților turbinele ce transportă gaze rusești, necesare procedurilor de mentenanță ale gazoductului Nord Stream 1. Decizia vine în contextul asigurării unei mai fiabile tranzițiile de la dependența de gaz rusesc spre surse autonome de energie, spune ministrul Resurselor Naturale canadian.
Ministrul Resurselor Naturale din Canada, Jonathan Wilkinson, spune că țara sa are de gând să acorde, pentru un timp limitat, un permis de utilizare a turbinelor Nord Stream 1, în ciuda sancțiunilor impuse de UE.
Canada returnează turbinele reparate ale Nord Stream 1
„Canada va acorda Siemens Canada un permis revocabil şi de o durată limitată pentru a permite revenirea în Germania a turbinelor Nord Stream 1 reparate, ceea ce va sprijini capacitatea Europei de a avea acces la energie fiabilă şi accesibilă, în timp ce continuă tranziţia de la petrolul şi gazul ruseşti.
În lipsa unei aprovizionări necesare cu gaz natural, economia germană va suferi dificultăţi foarte importante şi germanii înşişi riscă să nu îşi poată încălzi locuinţele la apropierea iernii”, afirmă canadianul Jonathan Wilkinson.
Vladimir Putin, acuzat că divizează aliații
Ministrul Jonathan Wilkinson îl acuză pe Vladimir Putin, liderul de la Kremlin, de „provocarea unor divizări între aliați”. De altfel, Germania anunțase, în urmă cu mai multe săptâmâni, faptul că se află „în contact direct” cu Guvernul de la Ottawa, astfel încât turbinele să fie returnate pe continentul european, în ciuda embargo-ului impus de Uniunea Europeană Federației Ruse.
În luna iunie, Gazprom decidea să reducă volumul de gaz ce trecea prin Nord Stream 1, la 40% din capacitatea sa maximă, motivând acest lucru drept a fi o urmare a întârzierilor privind returnarea echipamentelor trimise în Canada, în scop de mentenanță.
Ucraina se opune returnării turbinelor către Gazprom
Autoritățile ucrainene spun că gazoductele aflate pe teritoriul țării lor sunt capabile să transporte un volum suficient de gaze către Germania, compensând scăderea livrărilor realizate prin intermediul conductei Nord Stream 1.
„Nu trebuie să cedăm şantajului Kremlinului', a transmis Serhii Makogon, şeful operatorului de gaze OGTSU. Mai mult, pe 9 iulie, Canada a anunțat că sancțiunile economice îndreptate împotriva esticilor din Rusia vor include, în curând, și producția industrială.
Sancțiunile „se vor aplica transportului terestru şi prin conductă, precum şi producţiei de metale şi de echipamente de transport, calculatoare, electronice şi electrice, precum şi de maşini”, explică Melanie Joly, ministrul de Externe al Canadei.