Campionul Vişoiu, singurul magician român al biliardului

Campionul Vişoiu, singurul magician român al biliardului

Singurul jucător român de trickshot a fost declarat de patru ori cel mai bun din lume, n-are rival în Europa şi se antrenează patru ore pe zi ca să-i iasă cele mai spectaculoase lovituri cu tacul.

Gabi îşi aşază cu atenţie geanta de piele în care îşi ţine arsenalul de tacuri, "3 butt-uri şi 7 shaft-uri". Priveşte scurt masa de biliard şi ia vreo şase bile pe care începe să le aşeze tacticos. Are ceva din atitudinea unui matemacian preocupat să rezolve în câteva secunde cea mai grea problemă de geometrie din cariera sa. Bilele sunt poziţionate la distanţă fixă, exactă, zici că e un lăcătuş care îşi măsoară piesele cu şublerul. Ochii de vultur scanează masa, ştie exact cum va decurge atacaul:"Bila albă o loveşte pe cea albastră şi intră toate în câte un buzunar".

Se concentrează, loveşte cu precizie alba, şi pe masă nu mai rămâne niciuna, fiecare pleacă spre câte un buzunar. Tinerii de la celelalte mese rămân blocaţi cu tacurile în mână. Gabi Vişoiu face spectacol. A fost de 4 ori campion mondial la biliard artistic, e printre cei mai buni din lume, iar în Europa nu are rival pe măsură.

14 dintr-o lovitură

Ne puteți urmări și pe Google News

Trickshot, genul de biliard pe care îl practică Gabi, e bazat mai mult pe partea de spectaculozitate al sportului cu tacul. În timpul concursurilor, concurenţii trebuie să bage, de exemplu, 14 bile dintr-o singură lovitură, să lovească ţinând tacul într-o singură mână sau să bage bilele din mişcare.

Gabi Vişoiu, "Mr. Perfect", aşa cum e cunoscut la concursuri, face biliard artistic de vreo 5 ani de zile. "Prin anul doi de facultate am văzut pe internet câteva filmuleţe, aveam masă de biliard acasă şi am început să exersez şi eu. La un moment dat începusem să stau chiar şi câte 10 ore să exersez", explică Gabi cum să combine cursurile de Ştiinţe Politice de la facultate cu bilele şi tacul.

Campionul crede că una dintre cele mai mari calităţi pe care trebuie să le ai în sportul ăsta e răbdarea şi calmul, n-ai cum să vezi vreun jucător de trickshot rupând tacul de nervi după o lovitură ratată. În ceea ce priveşte condiţia fizică, cea mai importantă e odihna, iar sportul se joacă până la vârste înaintate, "atât timp cât există o coordonare bună între ochi şi mâini".

15.000 de euro, premiul cel mare

"La un Campionat Mondial, premiul cel mare ajunge undeva la 4.000 de dolari, însă concursul e important pentru alt aspect, e o carte de vizită care atrage atenţia celor care organizează concursurile pe premii mai mari", explică Gabi. Unul dintre cele mai puternice întreceri e Trickshot Magic, organizată în America de postul de televiziune ESPN. Aici, premiul cel mare a ajuns şi la 30.000 de dolari.

La 28 de ani, Gabi Vişoiu e jucător profesionist de trickshot şi spune că încearcă să trăiască doar din acest sport. "E greu, însă dacă îţi găseşti şi un sponsor te descurci", spune tânărul. Când nu bate lumea pe la concursuri, se ocupă de Federaţia Română de Biliard, unde e secretar general. Şi-a propus să organizeze concursuri de biliard, să facă o echipă naţională.

Cei care vor să-l concureze pe Gabi şi au de gând să se apuce de trickshot au nevoie de cel puţin trei tacuri, care costă între 150 şi 250 de euro. Există un tac normal de joc, unul de jump şi unul de masse, pentru loviturile pe traiectorie curbă.

CAMPIONATE MONDIALE

Lovituri din trickshot

  • Trick and fancy. Un mănunchi de bile intră în buzunarele mesei dintr-o lovitură.
  • Prop/Novelty/Special arts. Lovituri cu recuzită (triunghiuri, tacuri), se loveşte bila în mişcare, lovituri cu o singură mână
  • Draw. Bila albă se întoarce.
  • Masse. Lovituri executate de sus în jos, cu tacul ridicat la aproximativ 80 de grade.
  • Stroke. Lovituri în care bila albă trece foarte aproape de bila obiect.
  • Jump. Bila albă este astfel lovită încât sare. Tacul este ridicat la 45 de grade.