Cea mai SÂNGEROASĂ campanie din istoria Mexicului: peste 120 de Politicieni ASASINAȚI

Cea mai SÂNGEROASĂ campanie din istoria Mexicului: peste 120 de Politicieni ASASINAȚI

Cartelele crimei organizate din Mexic îi lichidează pe toți candidații cu care nu reușesc să ajungă la nici o înțelegere.

Numărătoarea macabră continuă. Luni dimineață, Emigdio Lopez Avegdano, candidat în alegerile locale care se vor ține duminica aceasta, împreună cu cele generale și prezidențiale în Mexic, a fost ucis de un glonț, împreună cu alte patru persoane cu care mergea la un miting. Toți erau susținători ai candidatului de stânga la președinție, Andres Manuel Lopez Obrador.

A candida în alegeri în Mexic este „practic o condamnare la moarte”, spune Mario Alberto Chavez, candidat la primăria din Zumpango, statul Guerrero. Pe 18 aprilie, în timp ce stătea ce lua masa de seară într-un restaurant, un bărbat înarmat a deschis focul spre masa sa. Printr-o minune, Chavez a supraviețuit atacului, care a rănit trei dintre colaboratorii săi, scrie Le Figaro.

Alți candidați nu au însă atâta șansă: de la începutul campaniei electorale, peste 100 de oameni politici, candidați, au fost uciși.

Site-ul local Etellekt, care ține inventarul morbid al politicienilor asasinați, numărase până pe 16 iunie, 120 de femei și bărbați politici uciși, ca și 351 de alte persoane asasinate, având într-un fel sau altul o legătură cu campania electorală.

Criminalitatea este tema principală a alegerilor de pe 1 iulie, în care Mexicul trebuie să-și aleagă președintele, deputații, senatorii, primarii și guvernatorii din mai multe state. În total, peste 18.000 de demnitari urmează să fie aleși duminică, la nivel federal, regional și local.

Aceste alegeri sunt considerate deja „cele mai violente din istoria țării”, scrie ziarul local Gatopardo. În alegerile din 2012, „doar” un singur candidat a fost asasinat.

Directorul Etellekt, Ruben Salazar, afirmă că violența din campanie este legată de lupta dintre cartelele crimei organizate și chiar dintre facțiunile interne ale acestora. „Cei noi care dobândesc putere... caută sprijinul unora dintre candidați. Și se descotorosesc de cei cu care nu ajung la nici o înțelegere.”