Campanie de recrutare în Rusia după atacurile din Moscova. Putin caută 100.000 de soldați

Campanie de recrutare în Rusia după atacurile din Moscova. Putin caută 100.000 de soldațiVladimir Putin. Sursa foto: Dreamstime.com

Experții în securitate europeană apreciază că Vladimir Putin va „instrumenta” la maxim atacul din Moscova pentru a atrage noi recruți în Armată. Asta în condițiile în care, Federația Rusă are nevoie de mai multe trupe militare pentru a-și atinge obiectivele în Operațiunea Specială de Eliberare a Ucrainei. 

Afirmația a fost făcută de Iulia Joja, expert în Securitate europeană la două universități din Washington și la Institutul Diplomatic al Statelor Unite.

Vladimir Putin va intrumenta atacul terorist din Moscova în scopuri militare

Joja a declarat că unul din obiectivele Kremlinului este de a recruta până la 100.000 de soldați pe care să-i trimită pe frontul din Ucraina în ofensiva de primăvară. O afirmație care pare să fie susținută și de declarațiile lui Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

„Cu câteva ore înainte de avea loc atacul terorist, Dimitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului a ieșit în public pentru a menționa, pentru prima dată, că așa-zisa operațiune specială din Ucraina este un război nu cu Ucraina, ci cu Occidentul. Și imediat după aceea a început un val nou de recrutări de soldați, inclusiv online, în Rusia”, a susținut experta Iulia Joja.

Rusia întâmpină dificultăți în recurutarea soldaților care să lupte în „Operațiunea Specială din Ucraina”. Pe rețelele de socializare au apărut înregistrări video care ilustrează starea precară echipamentului militar folosit de trupele lui Vladmir Putin, fiind de altfel și unul dintre motivele pentru care cetățenii ruși refuză să recrutarea.

„Din toate aceste motive, știm că Rusia are o problemă de mobilizare și acum încearcă practic să găsească motive pentru a amplifica percepția rușilor că sunt amenințați din toate părțile și  practic pentru a legitimiza și a justifica războiul”, mai explică Joja.

soldați ruși

Moscova, una dintre cele mai supraveghetate metropole din lume

Cât despre o posibilă asociere între atactul armat din capitala Federației  și autoritățile rusești, Joja nu se hazardează să emită o ipoteză în acest sens. Cu toate aceste, Joja a evindențiat că Moscova se numără printre cele mai supravegheate orașe din lume.

FSB și celelalte autorități  monitorizează prin sistemele de supraveghere video orice mișcare care ar putea pune în pericol integritatea Capitalei. Dar, a mai precizat Joja, nu trebuie neglijate avertismentele primite de ruși din partea Washingtonului referitor la iminența unui atac terorist în capitala Rusiei.

„Și atunci, trebuie să ne punem problema dacă e vorba de un eșec colosal al serviciilor ruse de informații sau este vorba despre o complicitate sau o posibilitate ca o parte dintre autorități, care erau conștiente de pericol, să se fi uitat în altă parte. Probabil că este incompetență mai degrabă decât altceva. Dar știm în orice caz că este un eșec colosal al autorităților de a-și proteja propria populație”, a mai precizat Joja.

Vladimir Putin duce mai multe lupte cu radicalismul islamic

Pe de altă parte, experta a mai precizat că Moscova este angajată de mulți ani în conflicte împotriva fundamentaliștilor musulmani.

„Uneori lucrează cu aceste grupări radicale, alteori se luptă cu acestea. Și știm, de asemenea, că Rusia, de foarte mulți ani, a avut probleme cu musulmanii de pe pe propriul teritoriu propriu și aici mă refer în special la Caucazul de Nord, Cecenia, Daghestanul de Nord și așa mai departe. Știm că acolo au exista de-a lungul ultimelor săptămâni și luni câteva incidente, câteva arestări”, a mai spus Joja.

Avion de luptă

Sursă foto: Arhiva EvZ

Kremlin, responsabil pentru atacurile teroriste din Moscova

În acest sens, experta de la Wasington a dat exemplul celui de-al doilea război din Cecenia pornit de liderul de la Kremlin și care a avut ca efect o serie de atacuri teroriste, inclusiv la Moscova.

„Legat de aceste atentate, acum există diferite speculații și chiar dovezi cum că au fost înscenate, pentru ca Putin să justifice războiul din Cecenia, un război extrem de violent în care a fost distrusă o mare parte din capitala Ceceniei. Deci există legături atât curente cu alte spații în afara teritoriului Rusiei, cât și legături, să spunem, istorice între Puțin și acest spațiu de politică radicală a diferitelor grupări islamiste”, a mai susținut experta.

Joja nu exclude posibilitatea ca Vladimir Putin să se folosească de tragedia de la Moscova pentru a mobiliza societatea în războiul împotriva Ucrainei, pornit la 24 februarie 2022.

„Acum întrebarea este: ce pot face mai mult față de ceea ce fac acum, dar întotdeauna au putut să facă mai mult. Vedem acum că, în fiecare noapte, sunt bombardate orașe și infrastructură critică de energie. Știm că rușii încearcă să folosească orice pentru a escalada, nu că ar avea nevoie de justificări”, potrivit Adevarul.

Ne puteți urmări și pe Google News