Campania prezidenţială americană: FBI cercetează implicarea Rusiei în manipularea rezultatelor la vot | PULSUL PLANETEI

Campania prezidenţială americană: FBI cercetează implicarea Rusiei în manipularea rezultatelor la vot | PULSUL PLANETEI

Campania prezidenţială pentru Casa Albă a ajuns la un nivel contondent după ultimele dezvăluiri legate de membrii staff-ului campaniei electorale a candidatului republican Donald Trump şi finanţările din Federaţia Rusă. Astfel, conducerea democrată din Camerei Reprezentanţilor a cerut FBI să investigheze dacă legăturile între membrii campaniei lui Donald Trump şi Rusia au de-a face cu recentele atacuri cibernetice la adresa Comitetului Naţional Democrat şi a Comitetului parlamentar de campanie a democraţilor - Democratic Congressional Campaign Committee.

Directorul FBI, James Comey, trebuie să investigheze măsura în care informaţii eventuale transmise de către campania republicană au facilitat atacul cibernetic. Preocuparea este cu atât mai mare cu cât săptămâna aceasta s-au înregistrat atacuri la adresa sistemului electronic de vot. Cererea a fost semnată de Rep. Elijah Cummings, D-Maryland, membru al Comisiei de supraveghere a Reformei Guvernamentale, Rep. John Conyers, D-Michigan, membru al Comisiei Juridice a Camerei; Rep. Eliot Engel, D-New York, membru al Comisiei de Afaceri Externe, şi Rep. Bennie Thompson, D-Mississippi, membru al Comisiei pentru Securitatea Internă.

Scrisoarea, cu profund caracter electoral, notează că „operaţiunile publice şi acoperite ale oficialilor campaniei lui Trump în interesul Rusiei au ridicat serioase întrebări”. Scrisoarea se referă cu precădere la relatări despre legăturile consilierilor lui Trump cu Rusia: Roger Stone a recunoscut că a lucrat şi comunicat anterior cu fondatorul WikiLeaks, Julian Assange; consilierul lui Trump pentru politică externă, Carter Page, a călătorit la Moscova şi a susţinut un discurs critic la adresa SUA şi lt. gen. Michael Flynn, susţinător public al lui Trump, a călătorit la Moscova în decembrie şi a luat masa cu Preşedintele Vladimir Putin. Peste toate, motivul principal al preocupărilor este Paul Manafort, cel care a fost şeful campaniei lui Trump până de curând, şi care şi-a dat demisia după apariţia articolelor ce dezvăluie implicarea sa în acte de corupţie şi lobby în favoarea fostului preşedinte pro-rus al Ucrainei, Viktor Yanukovich, contract plătit de Rusia.

În plus, scrisoarea către Comey mai conţine şi preocuparea legată de acţiunea lui Trump însuşi, care a părut să încurajeze Rusia să urmărească şi să publice cele 30.000 de emailuri personale ale lui Hillary Clinton, care ar fi fost şterse din arhiva contului său personal cât timp a fost secretar de stat. „Nu ştim dacă Donald Trump, prin declaraţii publice sau legăturile staff-ului său cu Rusia, directe sau indirecte, a dus la atacurile cibernetice împotriva organizaţiilor Partidului Democrat, dar suntem cu toţii de acord că Statele Unite trebuie să ia toate măsurile necesare pentru a preveni Rusia să interfereze în procesul electoral şi să aducă în faţa instanţelor pe oricine a fost implicat într-o asemenea schemă” mai susţine scrisoarea.

Ne puteți urmări și pe Google News

FBI investighează deja spargerea mailurilor Comitetelor Democrate, care a implicat Wikileaks și a dus la publicarea a peste 19.000 de emailuri de campanie. Oficialii americani au spus că hackerii care au dat spargerea sunt legaţi de guvernul Federaţiei Ruse. Mai mult, FBI a descoperit că aceeași formațiune de hackeri a accesat bazele de date electorale ale statelor Arizona și Illinois. Liderul minorităţii din Senat, Harry Reid, D-Nevada, a cerut FBI să vadă şi dacă nu cumva Rusia se implică în manipularea directă a rezultatelor alegerilor prezidenţiale din SUA, din noiembrie 2016.