CAMPANIA „MEDICUL DE GARDĂ”. Întârzierea care ucide! Pacienții nu au acces la noile medicamente vitale

CAMPANIA „MEDICUL DE GARDĂ”. Întârzierea care ucide! Pacienții nu au acces la noile medicamente vitale

Din cele 23 de molecule de medicamente necondiționale, care trebuiau puse imediat în aplicare, 6 sunt blocate de 7 luni de zile. Pacienții au de suferit, Casa ridică din umeri, Ministerul nu comentează!

Reforma în Sănătate nu se realizează în ritmul dorit și nici fără contondențe asupra pacienților români. Bolnavii de poliartrită reumatoidă, cei cu probleme de psihiatrie și pacienții bolnavi de SIDA (HIV) sunt discriminați prin obstrucționarea accesului lor la medicamentele de ultimă generație care au fost introduse pe lista de medicamente compensate. Din 23 de molecule necondiționate care trebuiau puse imediat în aplicare, 4 molecule sunt pentru poliartrită reumatoidă (inclusiv indicația de poliartrită juvenilă), unul este pentru HIV-SIDA și altul pentru psihiatrie.

Blocaj de 7 luni de zile

Hotărârea de Guvern prin care s-au introdus pe lista de compensate medicamentele inovative a fost publicată în noiembrie 2014 și, conform actelor normative în vigoare, protocoalele terapeutice ar fi trebuit să fie aprobate în termen de 30 de zile de la apariția HG, astfel încât pacienții să beneficieze cât mai rapid de medicamentele care le-ar putea îmbunătăți și salva viața. Cu toate acestea au trecut deja 7 luni de zile și pacienții bolnavi psihiatric, de SIDA și de poliartrită reumatoidă nu au acces la medicamentele de ultimă generație.

Ne puteți urmări și pe Google News

Schimbarea comisiilor

„Printre cei care suferă sunt și aproximativ 2.000 de copii, din care mulți nu mai răspund la singurul tratament actual. Iar oficialitățile aruncă pisica dintr-o curte, în alta!”, ne-au declarat surse din sistem, sub protecția anonimatului.

Întâi li s-a interzis medicilor care erau sponsorizați de companii farmaceutice să mai facă parte din comisiile de specialitate din Ministerul Sănătății, comisii care întocmesc protocoalele terapeutice. Apoi, după ce alți medici au intrat în componența comisiilor, aceștia nu cad de acord cum să facă protocoalele și, când totuși o fac, este posibilă și respingerea lor de către cei care de fapt le aprobă.

Ministerul Sănătății nu comentează.

„Specialiștii din comisie nu s-au înțeles. S-au răzgândit!”

Tras de mânecă de un reprezentant al pacienților prezent la conferința organizată marți de Mediafax pe tema reformei în sănătate, președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), medicul Vasile Ciurchea (foto) a dat vina pe comisiile care s-ar fi răzgândit. „Nu Casa face protocoalele terapeutice! Aveam o formă care ar fi trebuit să intre, adică să fie trimisă spre publicare, comisia s-a răzgândit și, ca atare, protocolul n-a ajuns. Și noi suferim după ele, și pacienții suferă după ele!”, a spus Vasile Ciurchea. El a mai precizat că specialiștii nu cad de acord.

FOTO: Vasile Ciurchea 

Ordin comun

Protocoalele terapeutice sunt întocmite de comisiile de specialitate și devin valabile după publicarea lor în Monitorul Oficial, prin ordinul comun al ministrului Sănătății și al președintelui Casei Naționale de Asigurări de Sănătate.