CAMPANIA EVZ. Mapă de președinte. Ponta a intrat în turul doi cu „popcorn și băutură răcoritoare”

CAMPANIA EVZ. Mapă de președinte. Ponta a intrat în turul doi cu „popcorn și băutură răcoritoare”

Premierul PSD a făcut mai multe gafe majore în campania electorală. Niciuna nu pare să-i fi afectat intenția de vot.

La primul tur mă uit cu popcorn şi băutură răcoritoare”, a anunțat, vesel, Victor Ponta, în august, după o întâlnire a activului de partid, în Delta Dunării. Declarația sa a provocat multe controverse, fiind interpretată ca o formă de aroganță și un abandon al guvernării.

Ulterior, premierul a fost nevoit să spună că regretă cele spuse: „A fost o glumă proastă pe care am făcut-o şi am regretat-o imediat, apropo de exprimarea cu popcornul”, a spus Ponta.

Lege anti-presă

Primul ministru a provocat reacția vehementă a unor jurnaliști în momentul în care Guvernul a anunțat că a avizat favorabil o inițiativă a senatorului PSD Șerban Nicolae, prin care cei care dezvăluiau fapte din dosarele penale riscau pedepse de până la cinci ani de închisoare.

Inițial, Ponta a apărat public inițiativa lui Nicolae. Ulterior, el s-a repliat, a anunțat că în comunicatul Guvernului intervenise o eroare tehnică, că proiectul primise aviz negativ și a cerut să fie lăudat pentru că a luptat pentru libertatea presei.

Etnia și religia lui Iohannis

Președintele PSD a fost acuzat că transmite mesaje naționaliste și se folosește de religia sa ortodoxă, în contrast cu religia luterană a contracandidatului său, Klaus Iohannis. „Nu vreau să mă acuze nimeni sau să spună că e un defect faptul că sunt român sau ortodox în țara mea”, a spus Ponta, la Craiova. Spectacolul lansării de la Craiova, la sfârșitul lui iulie, a fost contestat și pentru că în acele zile Oltenia era puternic afectată de inundații.

În luna iulie, premierul a mers la Palatul Cotroceni însoţit de ministrul de Finanţe, Ioana Petrescu, pentru a explica modul în care poate acoperi deficitul generat de reducerea CAS-ului. Discuțiile au durat doar 15 minute, dar șeful guvernului a făcut istorie când a fost întrebat ce face cu MTO-ul. „Poftiţi?”, a spus Ponta, vizibil derutat şi dovedind că nu cunoaşte un termen folosit în mod uzual de către Ministerul de Finanţe şi care se referă la obiectivul de deficit bugetar pe termen mediu.

Petrecere-monstru

La 20 septembrie, Victor Ponta şi-a aniversat ziua de naştere printr- un mega-spectacol organizat pe Arena Naţională. PSD şi aliaţii săi, UNPR şi PC, au adus pe stadion 70.000 de membri de partid şi simpatizanţi – o serie de publicaţii au susţinut că unii au fost plătiţi – întreaga conducere de partid şi de stat, precum şi invitaţi străini, printre care premierul Republicii Moldova, Iurie Leancă.

Oficial, el și-a lansat astfel candidatura la Președinția României, dar un eveniment identic avusese loc la Craiova. Criticii premierului au comparat imediat această manifestare cu modul în care Nicolae Ceauşescu îşi sărbătorea ziua de naştere sau cu cultul personalităţii liderului nord-coreean Kim Ir Sen.

L-a uitat pe Carol I

O gafă istorică pe care a făcut-o premierul în această campanie a fost de Ziua Armatei, la Carei. „Regele Ferdinand? - primul rege al României”, a spus Ponta, uitând că primul Rege al României a fost Carol I, care a primit acest titlu în 1881. Cu toate acestea, premierul a cultivat îndelung relația cu Regele Mihai I, pentru a beneficia de voturile monarhiștilor și de încrederea crescută în această instituție. Vulpea lui Pricopie Și alți miniștri din Cabinetul său au avut probleme cu istoria. Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a spus că fondatorii Romei, Romulus şi Remus, au fost îngrijiți de o vulpe, nu de o lupoaică, într-un... cuib. „Ei au fost găsiți de cineva în padure, într-un cuib, cred că vulpea nu era cetățean....”, a spus ministrul, întrebat fiind în ce oraş s-au născut Romulus şi Remus.

„Toți elevii știu să folosească o tabletă, un telefon, un computer”

A provocat puternice discuții și declarația în care liderul PSD vorbea despre faptul că toți elevii din clasele primare vor avea tablete pe care vor putea descărca manualele digitale. „Văd că nu mai există niciun elev care să nu știe să folosească o tabletă, un telefon, un computer, cred că ideea de manual digital este cu adevărat o reformă pe care trebuie să o facem”, a spus Ponta, exact în ziua în care începea școala.

Afirmațiile sale au fost puternic contestate, presa fiind plină de relatări despre școli cu toaleta în curte sau într-o stare deplorabilă, fără aviz sanitar de funcționare. În plus, întrucât licitația pentru manuale digitale nu era finalizată la acel moment, elevii din clasa I și a II-a nu au avut manuale, la începutul anului școlar.

Premierul român, ironizat de un tabloid britanic

Victor Ponta a publicat pe pagina sa o fotografie a celebrei sportive Simona Halep, însoțită de mesajul „Simona Halep tocmai și-a lansat pagina oficială de Facebook! Eu i-am dat LIKE, voi?”.

Mulți au căzut în capcană și au dat Like, crezând că își arată aprecierea pentru sportivă. În realitate, toate like-urile au mers către pagina oficială a premierului. „Premierul României s-a dat drept Simona Halep ca să strângă like-uri pe Facebook”, a scris tabloidul Daily Star.

Cititorii „Evenimentului zilei” pot adresa întrebări celor doi candidați prezentați în cadrul campaniei „Mapă de președinte” la tel. 021.202.20.00 sau pe adresa offi ceredactie@evz.ro