Campania de vaccinare. Interesul românilor dă naștere unei mari probleme. Ce trebuie să decidă oficialii
- Nicolae Comănescu
- 23 ianuarie 2021, 18:03
Campania de vaccinare din România este departe de-a fi eficientă. În acest moment, mulți dintre cei interesați nu pot primi doza.
Campania de vaccinare nu merge la parametrii scontați. Valeriu Gheorghiță, omul care coordonează această inițiativă, a afirmat că România stă bine. Raportat la ceea ce s-a întâmplat în ultimele șapte zile.
„Avem un nivel de acoperire de 2% din populație și ne situăm între primele țări europene ca acoperire a vaccinării și pe locul 3 în ceea ce privește media numărului de doze din ultimele 7 zile, raportat la suta de locuitori”, a spus Gheorghiță la Digi 24.
Campania de vaccinare nu merge „ca pe roate”
Pe de altă parte, Valeriu Gheorghiță a vorbit și despre numărul în creștere al românilor care vor să se vaccineze. Această realitate creează o problemă în condițiile în care țara noastră nu are suficiente doze. Și trebuie să asigure și rapelul pentru cei care s-au vaccinat deja.
„Odată cu etapa a doua și procesul de imunizare a persoanelor internate în centrele medico-sociale, respectiv deschiderea centrelor pentru persoane vârstnice, cu boli cronice, persoane care desfășoară activități esențiale, numărul celor care s-au programat în vederea vaccinării a fost semnificativ mai mare și depășește numărul dozelor disponibile.
„Să asigurăm rapelul persoanelor care au efectuat deja prima doză și să vaccinăm persoane noi”
Ne bucură dorința românilor pentru activitatea de vaccinare. Trebuie să păstrăm acest echilibru între numărul de programări și dozele disponibile, că să asigurăm rapelul persoanelor care au efectuat deja prima doză și să vaccinăm persoane noi.” A mai afirmat Valeriu Gheorghiță.
În luna ianuarie, România a primit un număr mic de doze. „Ne dorim o continuitate a activității de vaccinare, că să putem trece cât mai ușor peste această perioada dificilă, februarie, în care umărul de doze evident că nu satisface cererea pe care o avem la acest moment și nu e o particularitate a României, ci la nivelul tuturor țărilor europene. Pe 18 ianuarie, numărul dozelor pe care România le-a primit a fost cu 51% mai puțin decât era estimat,”